• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jelačić: Mladić je još izdvojen

Mladić je još izdvojen, ali nije izolovan, i prolazi kroz standardnu proceduru tokom koje se vrše posmatranja i obavljaju zdravstveni pregledi.

 Jelačić: Mladić je još izdvojen Izvor: MONDO

U Hagu se još obavljaju zdravstveni pregledi nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) generala Ratka Mladića i do sada "nisu prijavljeni ozbiljno narušeno zdravstveno stanje ili stanje životne opasnosti" - rekla je danas portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić.

"Mladić je još izdvojen, ali nije izolovan, i prolazi kroz standardnu proceduru tokom koje se vrše posmatranja i obavljaju zdravstveni pregledi. On će uskoro biti prebačen u rezidencijalni dio Pritvorske jedinice u Sheveningenu", najavljeno je na redovnom brifingu za novinare.

Jelačićeva je rekla da o detaljima koji se odnose na zdravlje Mladića ne može da govori.

"I sam Mladić je prošlog petka tražio zatvorenu sjednicu kada je govorio o svom zdravlju. Kao što se moglo vidjeti u sudnici, njegovo zdravlje je zapušteno tokom godina skrivanja i mi imamo u vidu i to da on ima 68 godina", dodala je Jelačićeva.

Na pitanje da li se Mladić izjasnio da li će se od optužbi pred Tribunalom braniti sam, Jelačić je rekla da optuženi ima pravo da u roku od mjesec dana pisanim putem obavijesti sekretarijat da li namjerava da se brani sam, ili će imati tim odbrane. Poslije tog roka, sekretar može da mu odredi branioca.

Na pitanje da li postoji mogućnost da Mladić u Pritvorskoj jedinici UN bude smješten blizu Radovana Karadžića i da li će biti moguće da se oni sretnu, Jelačić je rekla da na to ne može da odgovori.

General Mladić upašen je 26. maja u Srbiji, 30. maja je prebačen u Međunarodni sud u Hagu. Dan kasnije, po prvi put se pojavio pred sudom, kada je formalno optužen za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine. Mladić će 4. jula biti pozvan da se izjasni da li se osjeća ili ne osjeća krivim, a ukoliko se ne bude izjasnio, i u njegovo ime će biti uneseno da smatra da nije kriv.

UVAŽEN PRIJEDLOG ZA SASLUŠANjE GENERALA MLADIĆA

Sud BiH uvažio je prijedlog odbrane Franca Kosa i ostalih optuženih za genocid u Srebrenici da se u ovom slučaju sasluša general Ratko Mladić video-linkom iz Haga, izjavio je danas Srni Kosov advokat Duško Tomić.

Tomić je rekao da je sa Mladićevom odbranom dogovorio sastanak 10. juna, kako bi zajedno istažili šta se dogodilo u Srebrenici, posebno zato što se general Mladić preko svog advokata ogradio od ubijana u Srebrenici navodeći da on iza toga ne stoji.

''Nakon svjedočenja načelnika Obavještajne službe Petra Salapure pred Sudom BiH, u svojstvu svjedoka Tužilaštva, nužno se nameće saslušanje generala Mladića koje će potpuno rasvijetliti događaje vezane za strijeljanje na Branjevu u Pilici'', rekao je Tomić.

Franc Kos, Stanko Kojić, Vlastimir Golijan i Zoran Goronja optuženi su za genocid.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE