• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlasti kriju odgovorne za prisluškivanje

Nijedna institucija u BiH nije pojasnila javnosti ko je odgovoran za prisluškivanje više od 5 000 građana, pišu "Nezavisne novine".

 Vlasti kriju odgovorne za prisluškivanje Izvor: MONDO

Nijedna institucija u BiH nije pojasnila javnosti ko je odgovoran i zbog čega su prisluškivani telefonski razgovori više od 5 000 građana, iako su od afere prošla skoro dva mjeseca, pišu "Nezavisne novine".

Upozorenja stručnjaka da u BiH postoji paralelan sistem nadzora, da su Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) i Državna agencija za istrage i zaštitu (Sipa) van institucionalne kontrole i da su postale otuđeni centar moći u koji su involvirane kriminalne strukture očigledno nisu dovoljna da vlast reaguje, ni da Tužilaštvo BiH istraži slučaj i procesuira odgovorne.

Odgovarajući na pitanje dokle se stiglo sa istragom, portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kratko je rekao "radimo", dodajući da će eventualne informacije biti saopštene javnosti "kada bude došlo vrijeme". On, međutim, nije imao nijednu konkretnu informaciju.

Stručnjak za bezbjednosno-operativne poslove Predrag Ćeranić ističe da se ono što bi u demokratskim zemljama bio skandal koji bi sigurno završio i ostavkom čelnih ljudi struktura bezbjednosti kod nas se prima i shvata kao nešto normalno.

"Nezavisne novine" razotkrile su 12. aprila aferu "prisluškivanje" i objavile više od 5 000 brojeva mobilnih telefona koje su uglavnom nelegalno prisluškivale OBA i Sipa. Nadležni su ubrzo potom najavili akciju, međutim do danas se ništa nije desilo niti je iko preuzeo odgovornost.

Ove dvije bezbjednosne agencije prisluškivanje su često vršile bez naloga suda, što je obaveza prema Zakonu o OBA i Zakonu o krivičnom postupku.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE