• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŽRS: Minimum procesa rada ili kazne!

Protiv svih radnika ŽRS koji od sutra ne budu poštovali minimum procesa rada biće preduzete odgovarajuće mjere, saopšteno iz ove kompanije

 ŽRS: Minimum procesa rada ili kazne! Izvor: MONDO

Radnici Željeznice Republike Srpske (ŽRS) obavezni su da od sutra u 7.00 časova poštuju minimum procesa rada koji je Vlada RS odredila, a protiv svih koji ne izvrše radnu obavezu biće preduzete odgovarajuće mjere, saopšteno je iz ove kompanije.

Uprava ŽRS je o današnjem zaključku Vlade RS obavijestila sve organizacione dijelove preduzeća, kao i Štrajkački odbor ŽRS.

Vlada Republike Srpske, razmatrajući informaciju o situaciji u "Željeznicama RS" (ŽRS) poslije uvođenja štrajka, zaključila je u četvrtak da ovo preduzeće mora uspostaviti rad u skladu sa odlukom o minimumu radnog procesa i omogućiti nenanošenje štete ovom privrednom subjektu i trećim licima, u skladu sa Zakonom o štrajku.

Mnistar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović rekao je novinarima nakon sjednice da je Vlada RS spremna, nakon uspostavljanja minimalnih uslova rada na željeznicama, da zajedno sa menadžmentom preduzeća i Štrajkačkim odborom analizira stepen izvršenja ranije postignutog sporazuma i nastavi pregovore radi iznalaženja najboljeg rješenja za funkcionisanje željeznica.

Konstatovano je da je Vlada ispunila obaveze iz sporazuma sa Štrajkačkim odborom iz februara ove godine, a što je od strane Štrajkačkog odbora na sastanku održanom u aprilu.

Vlada je konstatovala da Štrajkački odbor i menadžment ŽRS nisu ispunili svoje obaveze prema ovom sporazumu, a posebno obavezu uprave ŽRS koja nije uspjela da ispoštuje ono što je potpisano u tom sporazumu.

Šef Biroa Vlade RS za odnose s javnošću Vera Sajić rekla je da je Vlada upoznata i sa današnjim saopštenjem Štrajkačkog odbora i istakla da Čubrilović ima punu podršku Vlade čiji je stav da je resorni ministar učinio sve u skladu sa zakonom.

Štrajkački odbor svih sindikata ŽRS zatražio je danas utvrđivanje odgovornosti ministra saobraćaja i veza RS Nedeljka Čubrilovića, poslovodstva i nadzornog odbora ŽRS, napominjući da razmatra mogućnost donošenja odluke kojom će tražiti i njihovu smjenu.

Nadzorni odbor "Željeznica Republike Srpske" (ŽRS) na današnjoj vanrednoj sjednici usvojio je zaključak kojim obavezuje upravu preduzeća da preispitivanja poslovanja ŽRS u posljednje četiri godine.

Zaključkom se upravi nalaže da angažuje sve kontrolne organe ŽRS, a po potrebi i spoljne, koji treba da u spornom peridu preispitaju prijem radnika, sve važnije sklopljene ugovore i javne nabavke radi otkrivanja eventualnih nezakonitosti u radu i utvrđivanja, kako pojedinačne, tako i kolektivne odgovornosti.

"Daje se puna podrška novom generalnom direktoru na utvrđivanju stvarnog stanja i problema u poslovanju ŽRS. Nalaže se generalnom direktoru da zajedno sa Upravom Društva u roku od 60 dana sačini program mjera za prevazilaženje teškog stanja u preduzeću", navodi Nadzorni odbor.

Obavezuje se uprava ŽRS da putem nadležnih kontrolnih organa i službi utvrdi razloge nerealizacije odredbi iz Sporazuma između Vlade RS, sindikata i uprave preduzeća, potpisanog u februaru.

Zaključkom se sugeriše upravi i štrajkačom odboru ovog preduzeća da se štrajk koji je u toku odvija u skladu sa Zakonom o štrajku, Zakonom o radu i drugim relevantnim propisima i aktima preduzeća.

Isto tako štrajkačkom odboru sugeriše se da "preispita nezakonite odluke o potpunoj obustavi rada", a da se nastavi sa daljim pregovorima sa upravom i Vladom RS s ciljem nalaženja rješenja i nastavka rada preduzeća.

Oko hiljadu radnika "Željeznica RS" od juče u 7.00 časova potpuno je obustavilo rad. Predstavnici sindikata ovog preduzeća najavljivali su ranije da će svih šest sindikata stupiti u generalni štrajk ako uprava preduzeća do tada ne povuče disciplinske prijave pokrenute protiv pojedinih željezničara.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE