• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Belgija kao model za BiH?

Ambasador Hrvatske u BiH Tonči Staničić smatra da, iako postojeći Ustav BiH treba mijenjati, on predstavlja sasvim dovoljnu osnovu za napredak BiH prema EU

 Belgija kao model za BiH? Izvor: MONDO

Staničić je rekao da bi, u tom smislu, uređenje Belgije sa takozvanim modelom "konsocijacijske demokratije" bio dobar primjer kako mogu funkcionisati institucije BiH.

"U BiH je potrebno insistirati na evropskim integracijama, jer nema druge snage koja bi objedinila sve faktore društva. Uvjeren sam da je pametnom politikom moguće utvrditi listu zajedničkih prioriteta u zemlji", rekao je Staničić na predavanju za studente Univerziteta u Banjaluci.

On je dodao da u Evropi postoje države koje imaju složeniju strukturu vlasti i od BiH, ali da njihove institucije funkcionišu, navodeći primjer Belgije, koja dugo nije formirala vladu ali nema problem sa radom svoje administracije.

Prema njegovim riječima, evrointegracijski procesi bili su faktor unutrašnje političke konsolidacije mnogih bivših socijalističkih država, kao što su Mađarska, Češka i Slovačka, koje su za nepunih 20 godina napredovale do uglednih članica EU, te postigle nivo stabilnih privreda i višestruko uvećale svoj bruto društveni proizvod.

"Važan razlog tog razvoja bio je evrointegracijski motiv, jer su shvatili da je evropski put neizbježan. Pitanja njihovog razvoja su tada prestala da budu unutarpolitička i drugačije se prema njima odnose kada njihovo rješavanje zahtijeva Brisel", rekao je Staničić.

On je naglasio da evrointegracijski proces u BiH može biti zajednički imenilac za postizanje konsenzusa i oko onih pitanja koja nisu prioritetna, dodajući da punopravno članstvo ima efekta samo ako se postigne napredak u nizu međufaza koje mu prethode.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE