• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kastel postaje hotel?

Banjalučka tvrđava Kastel, jedna od najstarijih građevina u BiH i istorijsko jezgro grada na Vrbasu, biće pretvorena u hotel.

 Kastel postaje hotel? Izvor: MONDO

Naime, Grad Banja Luka uputio je poziv potencijalnim investitorima za učešće u realizaciji projekta pod nazivom "Remodelacija i revitalizacija tvrđave Kastel u Banjoj Luci, prostorna cjelina 1 - i to - hotel s pratećim sadržajima", piše "Avaz"

To znači da bi artiljerijska kasarna Kastela možda već i do kraja sljedeće godine trebala postati hotel. Tako bi dio kulturno-istorijskog spomenika BiH bio u vlasništvu i upravljanju javno-privatnog partnerstva. Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika tvrđava Kastel proglašena je nacionalnim spomenikom BiH.

Kako saznaje Avaz, troškovi za adaptaciju tvrđave u hotel s pratećim sadržajima iznose ukupno 8,9 miliona maraka. Planirano je da investicija bude zajednički poduhvat u kojem grad Banja Luka obezbjeđuje, za sada, samo građevinsku dozvolu.

Ova saznanja "Dnevnom avazu" potvrdio je i Milenko Šajić, portparol Administrativne službe Grada Banje Luke.

"Istorijski izgled Kastela neće biti narušen. Mi ćemo hotel graditi tako da on ne narušava i uklapa se u čitav ambijent. Počinjemo od najrustičnijeg dijela tvrđave. Javno-privatno partnerstvo je neophodno jer Grad nema taj novac za ulaganje", objasnio je Šajić.



Grad Banja Luka do prije nekoliko godina nije imao nadležnosti nad Kastelom, ali su odlukom Vlade RS gradske vlasti preuzele brigu o tvrđavi i to od Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa RS.

Impresivna tvrđava, ukupne površine od čak 48.000 kvadratnih metara, od toga 26.610 kvadrata unutar bedema, i u doba odgovornosti Zavoda nije imala odgovarajući tretman.

Artiljerijska kasarna je objekat značnijih dimenzija, podignut oko 1865. godine na sedrenom podzidu i smješten na prostoru ispred devetog bastiona na obali Vrbasa. Objekat je građen od kamena.

Postoji malo informacija o tome ko i kada je sagradio Kastel, ali, prema mnogim procjenama, tvrđavu su najvjerovatnije sagradili Rimljani u trećem stoljeću, iako neki nalazi tvrde da je podignuta kasnije, tj. u devetom stoljeću nove ere.

Sa svih strana opasana je kamenim zidinama, na kojima su podignute puškarnice i osmatračnice, što govori da je u prošlosti bila veoma snažno vojničko utvrđenje.

Geološke iskopine raznolikih predmeta i novca na području grada kojim su se služili Rimljani učvršćuju tezu da se na mjestu tvrđave nalazilo rimsko vojničko naselje Castra.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE