• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada RS postigla saglasnost sa štrajkačima

Predstavnici Vlade RS i Štrajkačkog odbora "ŽRS" u Banjaluci postigli su saglasnost o većini zahtjeva štrajkača.

 Vlada RS postigla saglasnost sa štrajkačima Izvor: MONDO

Time su ispunjeni uslovi da bude uspostavljen minimum procesa rada u ovom preduzeću što podrazumijeva da željeznice RS budu na usluzi privredi da ne bi trpjela gubitke.

"Vlada RS se obavezala da sa menadžmentom preduzeća najkasnije do petka, 17. juna, obezbijedi isplatu dva regresa i toplog obroka u ukupnoj vrijednosti od 5 miliona KM", rekao je novinarima nakon sastanka ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović.

Čubrilović kaže da ostaje da se ostali zahtjevi Štrajkačkog odbora usaglase u toku današnjeg i sutrašnjeg dana, te da se do isplate ovog regresa i toplog obroka potpiše sporazum o prekidu štrajka na Željeznicama RS.

Članovi sindikata mašinovođa i Sindikata infrastrukture Doboj danas su okupljanjem na platou kod Željezničke stanice Banjaluka protestnima iskazali nezadovoljstvostvom stanjem u "Željeznicama Republike Srpske" (ŽRS) kao i neslaganje zbog današnjeg dogovora između predstavnika ostalih sindikata ovog preduzeća sa Vladom RS.

Predsjednik Sindikata mašinovođa Simo Cvjetković rekao je okupljenim radnicima da ovaj sindikat, kao i Sindikat infrastrukture Doboj, ne želi pregovarati sa Vladom dok radnicima ne bude uplaćen bar dio njihovih potraživanja.

"Neka nam uplate bar dva regresa, dva topla obroka, materijalne troškove ili nešto slično pa bi onda mogli govoriti o stupanju u pregovore", rekao je Cvjetković okupljenim radnicima.

On je naveo da, uprkos dopisu Štrajkačkog odbora Željeznica RS o organizovanju minimuma procesa rada, velika većina vozova nije krenula iz svojih stanica.

Cvjetković je naveo da ima informaciju da je krenuo jedan voz iz Novog Grada i još poneki vozovi, dodajući da ni jedan voz za sada nije krenuo iz željezničkih stanica Banjaluka - Prijedor - Doboj.

"Ako neko želi da radi to je njegovo pravo, a mi ipak nećemo odustati od naših zahtjeva" naglasio je Cvjetković ujedno kritikujući predstavnike drugih sindikata iz ŽRS što su stupili u pregovore sa vladom.

On je rekao okupljenima da je predsjednik Štrajkačkog odbora Zlatko Marin otkazao za danas najavljene proteste koji su se trebali održati u parku "Mladen Stojanović" i pozvao učesnike današnjeg protesta da se nakon okončanja skupa mirno raziđu.

Svih šest sindikata "ŽRS" stupilo je 3. juna u štrajk zbog, kako su naveli, nepoštivanja sporazuma postignutog 15. februara sa Upravom preduzeća, a 8. juna i u generalni štrajk zbog disciplinskih prijava koje je poslovodstvo pokrenulo protiv nekih radnika. /kraj/nb/sp

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE