• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kukić očekuje podršku parlamenta BiH

Kandidat Predsjedništva BiH za predsjedavajućeg Savjeta ministara Slavo Kukić očekuje da će dobiti podršku parlamenta BiH.

 Kukić očekuje podršku parlamenta BiH Izvor: MONDO

Kukić je Srni rekao da će u naredna dva do tri dana, do sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja će biti održana 17. juna, pokušati stupiti u kontakt sa liderima svih parlamentarnih stranaka i dati im naznake o tome šta namjerava raditi.

''Nadam se da ću kod najvećeg dijela njih dobiti podršku za to što kanim raditi. Iz razgovora ne izuzimam nijednu političku opciju, za mene su sve podjednako važne. Ja sam vanstranačka ličnost i pokušaću djelovati integrativno i na način da sve političke stranke dovedem za sto i pokušam ih pridobiti za moje ideje'', rekao je Kukić.

Kada je u pitanju sastav novog Savjeta ministara, Kukić kaže da će to više zavisiti od međustranačkog dogovora, nego od njega, jer Savjet ministara nije Vlada niti je predsjedavajući premijer.

''Teško je pretpostaviti ko će činiti parlamentarnu većinu'', rekao je Kukić navodeći da nema informacije o razgovorima između političkih partija.

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je danas u Sarajevu da je prijedlog Slave Kukića za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH samo dokaz da ne postoji želja da ovo pitanje bude riješeno.

Dodik je istakao da Kukić neće dobiti podršku iz Republike Srpske i da je riječ o čistom avanturizmu i gubljenju vremena.

"Ne mogu da razumijem da se ovi koji su to predložili i ovi koji su to izglasali sa ovoliko animoziteta odnose prema zvaničnicima hrvatskog i srpskog naroda", rekao je Dodik i dodao da se, i pored jasnog stava SNSD-a i SDS-a da predstavnik HDZ-a treba da bude predsjedavajući Savjeta ministara BiH, želi napraviti loša situacija i dodatni zastoj.

Predsjednik RS je naveo da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović najveći broj bodova dao Borjani Krišto i da je ona najbolje rješenje, a da zato što to drugi nisu uradili nema nijednog drugog razloga osim spekulativnih i da bi se još više stvorio sistem konfuzije i prizvala međunarodna zajednica da to ona, navodno, riješi.

"Niko to neće riješiti. Slavo Kukić neće dobiti našu podršku i samo džabe troši vrijeme i živce narodima u BiH", poručio je Dodik i dodao da je "ovo što je danas urađeno na Predsjedništvu daleko gore od svih izgubljenih mjeseci do sada".

On je naglasio da je ovo očekivano, ali i da je potpuno neodgovorno.

"Ako neko želi na ovaj način da siluje političku situaciju u BiH neka izvoli, ali mora da zna da Kukić neće dobiti podršku", rekao je Dodik.

Predsjedništvo BiH imenovalo je danas u Sarajevu Slavu Kukića za mandatara Savjeta ministara BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović saopštio je nakon sjednice da je Kukić dobio sedam, kandidat Narodne stranke „Radom za boljitak“ Mladen Ivanković Lijanović šest, a dva HDZ-a Borjana Krišto pet bodova.

Na konferenciji za novinare Radmanović je pojasnio da je prema Ustavu BiH glasanje bilo tajno, a da su članovi Predsjedništva bili obavezni da ocijene svakog od kandidata bodovno od jedan do tri.

Iako Radmanović nije želio da saopšti ko je od članova Predsjedništva BiH kako glasao, na osnovu ranijih njihovih izjava i stranačkih kalkulacija, može se zaključiti da su članovi Predsjedništva BiH bili jednoglasni u slučaju Lijanovića i sva trojica mu dali po dva boda, da su bošnjački i hrvatski članovi Bakir Izetbegović i Željko Komšić najviše bodova, po tri, dali Kukiću, a najmanje, po jedan, Krišto, dok je Radmanović Krišto dao tri, a Kukiću jedan bod.

Interesantna je činjenica da je Izetbegovića, koji je davao izjave da bi Krišto bila dobar kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, do sale za održavanje sjednica Predsjedništva BiH dopratio predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

Radmanović je saopštio da će Predsjedništvo do kraja dana ili sutra prije podne završiti sve tehničke procedure kako bi Parlamentarna skupština BiH dobila mogućnost da potvrdi predloženog kandidata.

On je istakao da u slučaju da Parlamentarna skupština ne potvrdi Kukića, Predsjedništvo BiH ima rok od osam dana da dostavi ime novog kandidata.

"Procedura izgleda jednostavno, ali ima propusta i biće nekih komplikacija oko toga. Nigdje ne piše koliko ta procedura može da bude ponavljana. Logično je da nema svrhe ponovo zvati političke partije na nove konsultacije jer smo od njih čuli sve što smo imali. Na nama je kako ćemo doći do toga", objasnio je Radmanović.

Prema njegovim riječima, ono što su članovi Predsjedništva BiH danas uradili bilo je poznato i ranije, samo što su oni to morali da urade tajno.

"Naviše bi voljeli da prođe kandidat kojeg Predjedništvo predloži, ali to nije realnost. Ako Parlamentarna skupština BiH ne potvrdi kandidata kojeg smo mi predložili, onda smo u mnogo dubljoj političkoj krizi nego što smo to mogli i procjenjivati", naglasio je Radmanović.

Prema njegovom mišljenju, sistem u BiH je napravio ovakvo stanje.

"Da, u skladu sa Dejtonskim sporazumom, imamo predsjedavajućeg Savjeta ministara i tri ministra ne bi bili uopšte u ovom problemu. Neko je mijenjao Ustav BiH, pa sada imamo devet ministara i predsjedavajućeg i više od 20 000 zaposlenih u institucijama BiH i zato imamo problem. Dok su bila tri ministra nismo imali problema, a sada ih imamo", pojasnio je Radmanović.

Članovi Predsjedništva BiH pokazali su da djeluju u skladu sa Ustavom i zakonima BiH.

"Teško biste mogli da nađete situaciju da kažete da se ponašamo kao stranački ljudi, iako se i to dešava. I to nije nenormalno, jer smo bili kandidati pojedinih stranaka", rekao je Radmanović.

Kandidat tri stranke platforme Slavo Kukić, koga je Predsjedništvo BiH danas imenovalo za mandatara Savjeta ministara BiH, neće dobiti nijedan glas poslanika iz Republike Srpske u Predstavničkom domu parlamenta BiH, izjavio je danas Srni poslanik Predstavničkog doma BiH Slavko Jovičić.

''Kukić neće dobiti nijedan srpski glas, a kad to kažem mislim na poslanike iz reda SNSD-a i SDS-a. Očekujem da Kukić u Predstavničkom domu neće dobiti podršku većine zbog čega će kompletna procedura biti vraćena na početak'', naglasio je Jovičić.

Prema njegovoj ocjeni, nominacijom Kukića za mandatara Savjeta ministara BiH SDP je samo zakomplikovao stvari da bi za sve to što čini optužio RS i SNSD.

On je istakao da teška politička situacija u BiH, neće opametiti ni SDP, ni Zlatka Lagudžiju, te dodao da su predstavnici ove stranke bili glavni krivci što osam mjeseci nije bio konstituisan parlament BiH.

''Republika Srpska i poslanici iz Srpske, pogotovo iz SNSD-a, nikada nisu bili remetilački faktori, za razliku od SDP-a koji je namjerno odugovlačio uslovljavajući nekom programskom platformom. Sada su još goru stvar napravili'', naveo je Jovičić.

On je ponovio da se poslanici iz RS, a naručito iz SNSD-a zalažu za potpuno poštivanje Ustava BiH, za rotaciju, paritet i konsenzus političkih predstavnika tri konstutivna naroda.

Prema njegovim riječima, kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH trebalo bi ''da bude izabran dogovorom i prijedlogom dva HDZ-a, jer su oni legalni predstavnici hrvatskog naroda''.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE