• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gordon: BiH potrebno djelotvornije pravosuđe

Pomoćnik državnog sekretara SAD Filip Gordon smatra neophodnim uspostavljanje djelotvornijeg, efikasnijeg i funkcionalnijeg pravosuđa u BiH

 Gordon: BiH potrebno djelotvornije pravosuđe Izvor: MONDO

Neophodno je da se uspostavi djelotvorniji, efikasniji i funkcionalniji pravosudni sistem u BiH, rekao je u intervjuu za "Glas Srpske" pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon koji se nalazi u petodnevnoj posjeti zemljama zapadnog Balkana.

Gordon je kazao da će SAD čvrsto podržavati OHR sve dok se raniji uslovi za zatvaranje te kancelarije ne ispune i dodao da je vlast u FBiH funkcionalna, legalna i legitimna, te da je formirana bez dva HDZ-a jer su oni odbili da prihvate kompromisan prijedlog.

"Generalno govoreći, volio bih da mogu reći da politička situacija u BiH napreduje više nego što je to slučaj. Više od osam mjeseci prošlo je od izbora i nadali smo se da će izbori pomoći zemlji da zauzme drugačiji kurs, da omogući liderima da se fokusiraju na ekonomski razvoj i da slijede put ka Evropskoj uniji, ali u tih osam mjeseci nije se došlo do formiranja vlasti na državnom nivou. Mislim da je to razočaravajuće i frustrirajuće za sve građane ove zemlje. To je činjenica. Kada govorimo o Evropskoj uniji i njenom angažmanu i budućnosti Kancelarije visokog predstavnika mi pozdravljamo pojačan angažman EU u BiH, a SAD blisko sarađuju sa EU kada je riječ o BiH. Odluka EU da ojača svoje prisustvo je pozitivna odluka, jer angažman međunarodne zajednice je dobar budući da smo svi mi posvećeni da pomognemo ovoj zemlji da uspije. To ne znači da je vrijeme za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika i u tom pogledu želim biti jasan. U proteklim mjesecima, a posebno od aprila, pokazana je i dokazana neophodnost uloge visokog predstavnika i njegove kancelarije. Ovdje sam dijelom i da potcrtam kontinuiranu podršku SAD Kancelariji visokog predstavnika", rekao je Gordon.

Ističe da jednom kada BiH ispuni neophodne uslove za dalju tranziciju i članstvo u EU "naravno da međunarodno prisustvo takve prirode neće više biti neophodno".

"Niko ne pokušava da zagovara međunarodni angažman u ovoj zemlji zauvijek. Mi bismo svi željeli da ta uloga nije neophodna, ali pravo pitanje nije šta je idealno za zemlju ili šta je u skladu sa članstvom u EU, nego da li je i dalje neophodno da OHR ostane na ovom mjestu. Sve dok se raniji uslovi za zatvaranje OHR-a ne ispune, SAD će čvrsto podržavati tu instituciju", navodi pomoćnik američkog državnog sekretara.

Gordon navodi da bi neformiranje vlasti vodilo korak unazad.

"Kada je riječ o međunarodnoj reputaciji zemlje mislim da je to prepreka za ekonomski rast koji je neophodan i prepreka za podršku MMF-a. To nije dobro za ekonomiju, posebno za međunarodne investicije. Čvrsto podstičemo sve stranke i to ću uraditi tokom sastanaka sa stranačkim liderima ovdje da ih podstaknem da nađu kompromis i idu dalje", rekao je Gordon dodavši da nije na njemu da diktira i daje neki recept o tome kako bi trebala da izgleda državna vlast.

"Generalno govoreći - što šire to bolje. Željeli bismo vidjeti jednu široku koaliciju stranaka iz oba entiteta i to bi bio najbolji rezultat za sve. Na nivou Federacije u vlasti nema dva HDZ-a, ali to je bio njihov izbor, to je izbor onih koji su odlučili da ne prihvate kompromis koji je bio na stolu", smatra Gordon.

Govoreći o strukturalnom dijalogu o pravosuđu u BiH, on ističe da je neophodan veći napredak kada je riječ o pravosudnim institucijama u BiH.

"To je dio procesa pristupanja EU neophodan za BiH. Takođe, neophodno je da se uspostavi djelotvorniji, efikasniji i funkcionalniji pravosudni sistem. To je pozitivan događaj i ne treba ga gledati kao nagradu ili kaznu bilo kome zbog njegovog ponašanja. Radi se o nečemu što zemlja mora da uradi na putu ka EU", precizira Gordon u intervjuu "Glasu Srpske".

Dodik: Stav Srpske nemoguće promijeniti


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je pomoćniku američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Filipu Gordonu ponovio je da je nemoguće promijeniti stav Srpske prema kome autentični politički predstavnik hrvatskog naroda u BiH treba da bude predsjedavajući Savjeta ministara BiH, a da mjesto ministra inostranih poslova, po sistemu rotacije, pripadne Srbima.

Dodik je nakon sastanka sa Gordonom izjavio novinarima da su razgovarali o aktuelnim pitanjima u BiH, a prvo o formiranju Savjeta ministara BiH.

"Mi mislimo da u Savjetu ministara mogu da budu i SDP i SDA, i svi oni koji mogu da predstavljaju konstitutivne narode u BiH, što je suština Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, bilo je riječi i o OHR-u, kojeg Amerikanci podržavaju.

"OHR je napravio neke dobre, ali i loše stvari i te loše stvari treba da budu redukovane, odnosno modelirane. Sada smo u fazi kada OHR uopšte ne želi da prihvati razgovore o nametnutim rješenjima koja ne daju rezultate", naglasio je Dodik i izrazio uvjerenje da će "to vrijeme staviti na dnevni red".

Dodik je istakao da je jasno da SAD stoje iza evropskog puta BiH, te da podržavaju BiH sa dva jaka, energična entiteta, koja nisu sporna i koja imaju svoju ulogu i mjesto i nisu osporavana ni sa jedne strane.

"U RS ne stanuju nikakve skrivene političke namjere, kako to neki žele da prikažu vezano za secesiju, već se želi da se poštuje izvorni Dejtonski sporazum, da se poštuju pozicije i nadležnosti RS, da se devijacije koje je učinio OHR stave na dnevni red, da se modeliraju na prihvatljiv način, kao što je priča o Sudu i Tužilaštvu i da je evropski put naš put", istakao je Dodik.

On je ponovio da teritorijalni integritet BiH nije osporavan ni jednom odlukom RS, bez obzira na nastojanja određenih medija i centara političke moći iz Sarajeva da to prikažu na drugi način.

"RS nije spremna da žrtvuje svoje vitalne interese i suprotstavlja se unitarizaciji i centralizaciji BiH", poručio je Dodik.

(Agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE