• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hag: Uhapšen albanski novinar zbog otkrivanja imena svedoka

Uhapšen Baton Hadžiju, albanski novinar sa Kosova, optužen za nepoštovanje suda za vreme suđenja Ramušu Haradinaju i kooptuženima.

 Hag: Uhapšen albanski novinar zbog otkrivanja imena svedoka Izvor: MONDO

U saopštenju Haškog tribunala dostavljenom Tanjugu se navodi da je Hadžiju lišen slobode i da će biti prebačen u pritvorsku jedinicu tribunala.

Sudsko veće Haškog tribunala je izdalo naredbu za skidanje oznake poverljivo sa optužbe protiv Batona Hadžijua, albanskog novinara sa Kosova, optuženog za nepoštovanje suda za vreme suđenja Ramušu Haradinaju i kooptuženima.

U saopštenju Haškog tribunala dostavljenom Tanjugu se navodi da je Hadžiju lišen slobode i da će biti prebačen u pritvorsku jedinicu tribunala.

Prema optužnici, Hadžiju je, kao urednik jednog dnevnog lista, došao do informacije o jednom zaštićenom svedoku optužbe na suđenju Haradinaju i kooptuženima. Suprotno naredbi Haškog suda, Hadžiju je u članku, koji je napisao i objavio, otkrio identitet tog svedoka.
Planirano je da se Hadžiju pojavi pred sudom u sredu kada može da uloži žalbu. Hadžiju je treći Albanac sa Kosova optužen za nepoštovanje suda u Hagu.

Astrit Haraćij i Bajruš Morina su optuženi 25. aprila ove godine za pokušaj da ubede zaštićenog svedoka, sa inicijalima P.W., da ne svedoči protiv Ramuša Haradinaja.

Nakon što su se izjasnili da nisu krivi po svim tačkama optužbe Haraćij i Morina su pušteni na privremenu slobodu do početka suđenja zakazanog za 16. juni ove godine.

Sudsko veće Haškog tribunala 3. aprila ove godine oslobodilo je Haradinaja i Baljaja optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti na Kosovu počinjene u periodu mart-septembar 1998. godine.Treći optuženi Ljahi Brahimaj osuđen je na šest godina zatvora zbog nečovečnog postupanja i mučenja dve osobe u selu Jablanici gde se nalazio glavni štab takozvane Oslobodilačke vojske Kosova.

Prilikom izricanja presude sudsko veće je konstatovalo "značajne teškoće u obezbeđivanju svedočenja velikog broja svedoka" tokom suđenja.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE