• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH najzagađenija plastičnim kesama

U BiH se mjesečno koristi oko 100 miliona plastičnih kesa, što je čini najzagađenijom zemljom ovim otpadom u regionu

 BiH najzagađenija plastičnim kesama Izvor: MONDO

Sa današnjeg skupa Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS) i Centara civilnih inicijativa (CCI) poručeno je da modele rješenja treba tražiti u ubrzanju razgradivosti i zabrani korištenja određenih vrsta ovog otpada.

Pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Svjetlana Radusin rekla je da će resorno ministarstvo u saradnji sa CCI odabrati najprikladniji model rješavanja ovog problema koji treba da se ugradi u nove propise o zaštiti životne sredine, čija je izrada u planu Ministarstva.

Ona je dodala da je u RS trenutno na snazi okvirni Zakon o zaštiti životne sredine i Zakon o upravljanju otpadom, ističući da su plastične kese veliki problem, kako za deponije, tako i zbog nekontrolisanog odlaganja s obzirom na vrijeme njihovog razgrađivanja.

Radusin je podsjetila da je na posljednjoj sjednici Narodne skupštine usvojen Nacrt zakona o Fondu za zaštitu životne sredine, kojim će se između ostalog definisati sistem finansiranja zaštite po principu "zagađivač plaća".

"U narednih 60 dana provešćemo javnu raspravu i pripremiti prijedlog ovog zakona za parlament", najavila je Radusin.

Projekt menadžer CCI Siniša Bencun rekao je da bi za BiH najprihvatiljivija bila kombinacija elemenata, među kojima su dodavanje aditiva prilikom proizvodnje plastičnih kesa koji će ih činiti razgradivim u periodu od četiri godine, te zabrana ultra tankih kesa koje su neprikladne za prikupljanje i reciklažu.

"Današnja radna grupa ima zadatak da razmotri moguće modele i izabere optimalno rješenje koje je primjenjivo za BiH, nakon čega će se uputiti entitetskim vladama na javnu raspravu i usvajanje", rekao je Bencun, dodajući da rješenje ne treba da ide u pravcu gašenja velikog broja radnih mjesta u industriji plastičnih kesa.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE