• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za studentske centre 800.000 KM

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović ističe da se dodatnim sredstvima iz budžeta rješavaju teškoće u funkcionisanju studentskih centara.

 Za studentske centre 800.000 KM  Izvor: MONDO

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović ističe da se dodatnim sredstvima iz budžeta rješavaju teškoće u funkcionisanju studentskih centara, te da je 800.000 KM odobreno za studentske centre u Srpskoj.

Kasipović smatra da niko ne može poreći da je postignut napredak u visokom obrazovanju u Srpskoj.

On je u intervjuu SRNI ocijenio da se uvijek može razgovarati o tome da li napredak ide dovoljno brzo ili u dovoljnom obimu, te da je suština problema sam način "izrastanja" sistema visokog obrazovanja.

"U inauguralnom govoru predsjednika Srpske, u ekspozeu predsjednika Vlade, u ekonomskoj politici, u svim dokumentima se obrazovanje i energetika prepoznaju kao mogućnosti i prednosti Srpske.

Nijedan od subjekata u visokom obrazovanju, univerzitet, fakultet, sami studenti, ili samo Ministarstvo neće napraviti napredak ukoliko radimo sujetno, ukoliko ne slušamo jedni druge i ukoliko nismo posvećeni zajedničkom cilju, a to je napredak u visokom obrazovanju", rekao je Kasipović.

On je naglasio da je u ovogodišnjem upisu brucoša napravljen višestruki iskorak u odnosu na prošle godine u smislu da je vraćena mogućnost vanrednog studiranja, te izmjenjena upisna politika.

"Mi smo se opredijelili da ove godine na određene studijske programe ne upisujemo studente i to na studijske programe u Banjaluci na fizičko vaspitanje i sport - nastavni smijer, na industrijsko inženjerstvo i menadžment, na zaštitu na radu, geografiju - nastavni smjer i razrednu nastavu u Derventi.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu neće biti upisanih studenata na studijski program - razredna nastava, fizičko vaspitanje i geografija" rekao je Kasipović.

On je dodao da će isto pravilo važiti i za privatne visokoškolske ustanove, te da će odluka o ovogodišnjoj upisnoj politici na privatnim visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj biti donesena narednih dana.

"Ono što je važno, jeste da mi na ovaj način obezbjeđujemo da 60 odsto učenika koji završe srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju stiče mogućnost da nastavi svoje visoko obrazovanja. I u razvijenijim zemljama smatra se odličnim rezultatom ako je taj procenat 40 odsto", rekao je Kasipović.

Prema njegovim riječima, u zavisnosti od punjenja budžeta, izvjesno je da će od ove godine odobravati podsticaji za studente koji upišu matematiku i fiziku, a da će do kraja studija biti isplaćivani i oni studenti na studijskim programima koje su prošlih godina prepoznata kao studijskih programi za deficitarna zanimanja.

On je dodao da se dodatnim sredstvima iz budžeta rješavaju teškoće u funkcionisanju studentskih centara, te da je 800.000 KM odobreno za studentske centre u Srpskoj sa namjerom i čvrstom odlukom Vlade da ne povećava cijene ishrane i smještaja u domovima, ali da, istovremeno, omogući da se sve veći broj studenata hrani u studentskim domovima.

"U toku su snažne investicione aktivnosti na oba javna univerziteta. U toku je realizacija kredita od sedam miliona evra sa Austrijom za tehničko opremanje Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Uskoro ćemo se nadam se taj porces pokrenuti i u Banjaluci.

U toku je priprema za novi kredit prema Austriji u iznosu od 20 miliona. Ono što trenutno radimo a što smatram da je najvažnije jeste dodatnih deset miliona evra od Evropske investicione banke što bi nadam se u naredne dvije godine definitivno skinulo sa dnevnog reda pitanje studnetskog standarda odnosno smještaja u studentske domove", rekao je Kasipović.

Na pitanje SRNE o kontrolama Prosvjetne inspekcije kada se radi o statusu privatnih univerziteta, Kasipović je rekao da oni vrlo ozbiljno rade svoj posao, te da bi bio sretan da svi privatni univerziteti pokažu da ispunjavaju sve potrebne uslove i da zadrže svoj status.

"Mislim da ćemo u dogledno vrijeme ići i na još jednu izmjenu Zakona o visokom obrazovanju u pogledu priznavanja statusa profesora iz inostranstva i na taj način razriješiti neka od pitanja", rekao je Kasipović.

Prema njegovim riječima, to što neko eventualno neće zadržati status privatnog univerziteta ne znači nikakav problem za studente koji su zatečeni jer će visokoškolska ustanova nastaviti svoj rad u statusu visoke škole.

"To ne znači da za godinu dana ne možete ukoliko ispunite sve uslove ponovo tražiti licenciranje u statusu privatnog univerziteta. Naravno neophodno je da, kada završimo ovaj posao koji je ogroman, provjerimo i sve okolnosti vezano za rad javnih univerziteta", rekao je Kasipović.

Ministar prosvjete i kulture Srpske smatra i da će dodatna motivacija da poboljšaju svoj rad visokoškoslkim ustanovama biti i akreditacija.

"Proces akreditacije će biti prije svega nepristrasan, utemeljen na evropskim načelima i jednostavno neće moći proći proces akreditacije oni koji ne budu ispunjavali uslove" - poručio je Kasipović u intrevjuu SRNI.

Prema njegovom mišljenju, neke od visokoškolskih institucija i u ovom trenutku spremne su za proces akreditacije, a prvi zahtjevi za akreditaciju mogu se očekivati na jesen.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE