• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osuđen napad na banjalučku džamiju

Predstavnici Međureligijskog vijeća BiH osudili su treći napad na Sefer-begovu džamiju u Banjaluci u posljednjih mjesec dana i pozvali građane na toleranciju

 Osuđen napad na banjalučku džamiju Izvor: MONDO

Glavni imam Islamske zajednice u Banjaluci Muris Spahić rekao je novinarima da je ova džamija više puta bila meta napada, što predstavlja atak na islamsku zajednicu i živote ljudi.

"Na objektu je razbijeno jedno prozorsko staklo.Može se vidjeti nekoliko kamenica pored džamije koje su bile bačene u pravcu bogomolje", kaže Spahić.

On je naveo da je u posljednje vrijeme bilo i verbalnih napada na vjernike koji dolaze u džamiju.

"Materijalnu štetu na džamiji moguće je procijeniti i ona nije velika, ali je moralna šteta koja je nanesena vjernicima neprocjenjiva", istakao je Spahić, navodeći da nijedan počinilac do sada nije pronađen.

Predstavnik Katoličke crkve u Banjaluci Marko Semren smatra da je suživot ljudi bogatstvo, jer je ljubav "izaći iz sebe i prihvatiti različitost drugoga".

Semren je pozvao građane Banjaluke da imaju izoštreniji osjećaj u prihvatanju drugačijeg, u suživotu i međusobnom bogatstvu vjerskih zajednica.

Predstavnik grada Banjaluka Vladimir Đukelić osudio je napad na ovaj vjerski objekat, ističući da je gradska uprava nezadovoljna ovim činom, posebno ako se ima u vidu činjenica da je Banjaluka u posljednjih nekoliko godina uspostavila korektnu saradnju sa svim vjerskim zajednicama.

Predstavnici Međureligijskog vijeća BiH posjetili su Sefer-begovu džamiju u okviru projekta "Monitoring napada na vjerske objekte i druga mjesta od značaja za vjerske zajednice i crkve u BiH".

Ovo vijeće primilo je tri prijave o napadima na ovu džamiju koji su se desili 28. i 30. maja, te 14. juna.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE