• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Ispitati rad OBA-e

Predsjednik RS Milorad Dodik zatražiće istragu zakonitosti rada Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) zbog nezakonitog prisluškivanja građana

 Dodik: Ispitati rad OBA-e Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik najavio je da će inicirati da kontrolni organi ispitaju zakonitost rada Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) i ostalih policijskih agencija, koje su se bavile nezakonitim prisluškivanjem građana, jer smatra da obavještajna služba BiH mora da odgovora za svoj rad.

Dodik je istakao da Tužilaštvo BiH treba da obustavi istragu protiv urednika "Nezavisnih novina" i da se fokusira na utvrđivanje ko je odobrio nelegalno prisluškivanje građana, gdje su završavali ti izvještaji i pokrene zakonom predviđene mjere da se u budućnosti spriječe takve zloupotrebe.

"Kao predsjednik Republike Srpske iniciraću da kontrolni organi ispitaju zakonit rad OBA i ostalih policijskih agencija, koje su se, prema novodima medija, bavile nezakonitim prisluškivanjem građana", naveo je Dodik.

Dodik je ocijenio da Tužilaštvo BiH pokretanjem istrage protiv "Nezavisnih novina" zbog objavljivanja 5.000 nelegalno prisluškivanih brojeva telefona, a posebno saopštenje Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH da se ovim vodi "pritivustavna i antidržavna medijska kampanja" predstavlja najozbiljniju prijetnju razvoju demokratije i gušenje slobode medija.

Samo se u ovakvoj državi, ističe predsjednik Srpske, moglo dogoditi da se obrnu teze i da ne odgovaraju oni, koji su, bez naloga sudova, prisluškivali 5.000 telefonskih brojeva, nego da istragu pokreću protiv medija koji je razotkrio tu aferu, saopšteno je iz Dodikovog kabineta.

Prema njegovim riječima, obavještajna služba BiH za svoj rad, kao i sve druge institucije, mora da odgovara javnosti, a u slučaju zloupotreba ovlaštenja, nelegalnih aktivnosti ili zastrašivanja, rukovodioci te službe, kao svuda u svijetu, moraju da ponesu odgovornost i budu sankcionisani.

On kaže da optužbe OBA da mediji vode protivustavnu i antidržavnu kampanju predstavlja direktno zastrašivanje medija.

Direktor "Nezavisnih novina" Željko Kopanja i glavni i odgovorni urednik Borjana Radmanović-Petrović podnijeće Osnovnom sudu u Banjaluci tužbu za klevetu protiv direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OBA) Almira Džuve zbog tvrdnji da "Nezavisne novine" protiv te agencije vode "protivustavnu i antidržavnu kampanju kako bi se zaustavile istrage i operativne djelatnosti OBA".

Nakon što su 12. aprila ove godine banjalučke "Nezavisne novine" objavile više od 5.000 brojeva mobilnih telefona koje su prisluškivale OBA i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu i protiv obavještajnih službi u BiH za zakonitost posebnih istražnih radnji, ali i protiv "Nezavisnih novina" za zakonitost objavljivanja podataka.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE