• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opasne flašice povučene iz prodaje

Uprava za inspekcijske poslove RS zabranila prodaju plastičnih flašica za hranjenje beba, koje u sebi sadrže bisfenol A.

 Opasne flašice povučene iz prodaje Izvor: MONDO

"U prodaji mogu da budu samo flašice, koje ne sadrže bisfenol, a one imaju oznaku BPA free, BPA 0 odsto ili precrtanu oznaku BPA. Flašice, koje sadrže ovaj element, moraju biti uništene ili vraćene u zemlju iz koje su uvezene", kaže za "Fokus" glavni republički zdravstveno sanitarni inspektor, Desimir Miljić.

Zdravstveni inspektori do sada su zabranili promet oko 1.200 neispravnih flašica, jer nisu bezbjedne za upotrebu, a i dalje će se kontrolisati svi objekti koji trguju ovim proizvodima.

"Inspektori će prema subjektima, kod kojih nađu neispravne flašice, preduzimati sve zakonom propisane mjere, uključujući i novčane kazne koje za pravno lice iznose od pet hiljada maraka do 30.000 maraka, a za odgovorno lice od hiljadu do šest hiljada maraka", navodi Miljić.

Iz Inspektorata roditeljima savjetuju da kupuju samo flašice koje nose oznaku da ne sadrže bisfenol A, a sve potrošače, koji u prodaji primijete flašice koje nisu označene odgovarajućom oznakom, mole da o tome odmah obavijeste lokalnu zdravstvenu inspekciju ili Inspektorat RS.

Naredba inspekcije već je stigla u gotovo sve apoteke u Republici Srpskoj koje su, mahom, odmah postupile u skladu s odlukom i uklonile sporne flašice s polica, piše "Fokus".

"Stigla je naredba o povlačenju i mi smo odmah reagovali, te smo iz prodaje povukli flašice koje nisu imale odgovarajuću oznaku. Kontaktirali smo dobavljače, te smo uradili povrat spornih flašica", ističe Vesna Todić, koordinatorka rada apoteka ZU "Moja apoteka" Banjaluka.

Ona je dodala da nisu imali mnogo neispravnih flašica, u odnosu na ukupan broj ostalih flašica, koje su u prodaji.

I Prijedorčani su sigurni, jer su i u njihovim apotekama pravovremeno reagovali, te nijedno dojenče nije izloženo opasnosti.

"Imali smo samo nekoliko flašica koje su u svom sastavu imale bisfenol A. Kada je stigla naredba odmah smo ih uklonili iz prodaje, te su sada građanima dostupne samo flašice, koje su prošle atest", ističu u jednoj od apoteka, te dodaju da su upoznati s predviđenim kaznama ukoliko budu prodavali opasne flašice.

A (BPA) ili "opasnost iz flašice" u posljednje vrijeme digla je veliku medijsku prašinu u svijetu zbog brojnih istraživanja, u kojima se pokazala opasnost ove hemikalije za zdravlje djece. BPA se koristi u proizvodima napravljenima od polikarbonatne plastike, pa tako i za proizvodnju plastičnih flašica za djecu većine svjetskih proizvođača.

Posljednja istraživanja pokazala su kako, ukoliko prilikom zagrijavanja dođe do otpuštanja ove hemikalije iz plastike u hranu, BPA može izazvati razvojne i neurološke probleme kod djece i odraslih.

Ono o čemu se u medijima ne govori jeste to da do ispuštanja manjih količina bisfenola A iz plastike dolazi i na sobnim temperaturama, pogotovo iz starijih dječjih flašica koje su oštećene i izgrebane brojnim korištenjem, pranjem i steriliziranjem.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE