• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Distrikt nelegalno finansirao SDP

IFIMES iz Ljubljane pozvao je SIPU, Tužilaštvo i Sud BiH da procesuiraju SDP zbog kriminala koje su njihovi funckioneri počinili u vlasti distrikta Brčko.

 Distrikt nelegalno finansirao SDP Izvor: MONDO

Institut je ranije objavio analize u kojima se tvrdi da su institucije Brčko distrikta, na čijem su čelu bili funkcioneri SDP BiH, godinama nelegalno finansirale ovu stranku u BiH.

Prema analizi eksperata IFIMES-a, nelegalno finansiranje SDP BiH je zaustavljeno izborom Dragana Pajića iz SNSD-a za novog gradonačelnika 2009. godine, zbog čega je Pajić u maju ove godine smijenjen na nelegalan način u opštinskom parlamentu i u toku je žalbeni postupak pred Apalecionim sudom distrikta.

Eksperti upozoravaju da funkcioneri SDP BiH vrše snažne pritiske na sudije Apelacionog suda u Brčkom koji treba da donesu presudu o nelegalnoj i nestatutarnoj smjeni gradonačelnika Pajića, zbog čega i pozivaju institucije pravosuđa na nivou BiH da preuzmu ovaj slučaj.

"Ne događa se prvi put da SDP BiH samovoljno tumači zakone. Njihovi kadrovi mijenjaju pravila `u toku igre` i u svoju korist, što se pokazalo i na primjeru pokušaja da se predmet vjeronauke u Kantonu Sarajevo samovoljnom odlukom ministra obrazovanja iz SDP ne uračunavaju u opšti prosjek ocjena učenika", podsjećaju iz IFIMES-a.

Iz ovog instituta upozoravaju da postizborno djelovanje SDP-a kao eksluzivne bošnjačke stranke samo pojačava nacionalizme u BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE