• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH nezadovoljna procesom evropskih integracija

Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj izjavio je da BiH ne može biti zadovoljna procesom evropskih integracija.

 BiH nezadovoljna procesom evropskih integracija Izvor: MONDO

Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj izjavio je da BiH ne može biti zadovoljna procesom evropskih integracija i naglasio neophodnost što skorijeg formiranja Savjeta ministara BiH kako bi se stvorile pretpostavke za ispunjavanje uslova za predaju kredibilne aplikacije za članstvo u EU.

Učestvujući na ministarskom sastanku EU - zapadni Balkan: "Vestern balkans forum", koji je juče održan u Luksemburgu, Alkalaj je pozdravio spremnost EU da ojača svoje prisustvo u BiH, kao i odluku o imenovanju šefa delegacije EU u BiH.

To će dodatno ojačati EU agendu u BiH te stvoriti novu dinamiku u EU poslovima, navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova BiH.

Govoreći o regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima, Alkalaj je podsjetio da rješavanje otvorenih pitanja nije samo obaveza iz Procesa stabilizacije i pridruživanja, već je i vitalni interes, te ponovio opredijeljenost BiH za rješavanje otvorenih pitanja u duhu dobrosusjedskih odnosa i u skladu sa EU standardima.

Podsjećajući da je Evropski parlament usvojio Rezoluciju o Sarajevu kao Evropskoj kulturnoj prijestolnici 2014. godine, Alkalaj je izrazio nadu da će i ministri inostranih poslova EU podržati dodjeljivanje titule Evropske kulturne prijestolnice Sarajevu.

Fokus jučerašnjih razgovora ministara inostranih poslova EU i zapadnog Balkana bila je evropska perspektiva zemalja ovog regiona, a posebno promocija regionalne saradnje.

Ministri su razmijenili mišljenja o zajedničkim izazovima koji su postavljeni nakon nedavnih dešavanja na sjeveru Afrike i Bliskom istoku, te Evropskoj politici susjedstva.

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Ketrin Ešton, koja je predsjedavala sastankom, izvijestila je ministre o rezultatima svoje posljednje posjete regionu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE