• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kredit za bolnice od 100 miliona evra

Parlament RS usvojio je po hitnom postupku odluku o prihvatanju zaduženja za bolnice u Srpskoj u iznosu od 100 miliona evra.

 Kredit za bolnice od 100 miliona evra Izvor: MONDO

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas, po hitnom postupku, odluku o prihvatanju zaduženja RS prema Evropskoj investicionoj banci (EIB) za bolnice u Srpskoj u iznosu od 100 miliona evra.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija istakao je da je projektom, čija je vrijednost 286 miliona evra, predviđena izgradnja nove bolnice u Bijeljini i rekonstrukcija i opremanje Kliničkog centra Banjaluka.

On je naglasio da će Srpska tokom realizacije projekta obezbijediti sredstva za kofinansiranje.

"Rok otplate tranše u anuitetima je 25 godina, a period odgode plaćanja šest godina uz mogućnost produženja, dok je rok otplate tranše u cijelosti najranije tri godine od datuma njenog povlačenja, a najkasnije 15 godina od datuma povlačenja tranše", rekao je Tegeltija, obrazlažući ovu odluku.

Projekat će realizovati Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvo finansija RS.

Na današnjoj sjednici usvojeni su i zaključci klubova poslanika SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije i PDP-a, kojim Narodna skupština RS obavezuje Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite da u roku od šest mjeseci pripremi detaljnu informaciju o stanju u bolničkom sektoru sa prijedlogom plana kapitalnih investicija za unapređenje kvaliteta rada kojim se resorno ministarstvo obavezuje da jednom godišnje podnese izvještaj o realizaciji ovog projekta.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Zlatko Maksimović istakao je da njegova stranka podržava projekat, ali da je potrebno u narednih 180 dana donijeti odluku o početku gradnje bolnice u Istočnom Sarajevu.

Šef Kluba poslanika PDP-a Zoran Đerić naglasio je da je situacija u Bolnici Kasindo veoma teška i da je neophodno početi izgradnju novih objekata.

"Naravno da treba izgaditi bolnicu u Bijeljini i rekonstruisati Klinički centar u Banjaluci, ali smatram da u odnosu na sredstva koja je odobrio EIB za projekat treba ugraditi i izgradnju bolnice u Istočnom Sarajevu", rekao je Đerić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE