• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Odlaganje Euleksa razumljiva odluka"

Odluka o odlaganju misije Euleksa na Kosovu "mudra" je i "razumljiva", izjavila briselska analitičarka za Balkan Lučija Montanaro Žankovski.

 "Odlaganje Euleksa razumljiva odluka" Izvor: MONDO

Odluka o odlaganju početka evropske misije na Kosovu (Euleks) "mudra" je i "razumljiva" odluka s obzirom na političke okolnosti u Srbiji, ali i na situaciju u UN, izjavila briselska analitičarka za Balkan Lučija Montanaro Žankovski za BBC.

"Mislim i na situaciju u Srbiji i na njen stav prema misiji Euleks, ali i na njeno nastojanje da ojača svoje prisustvo na Kosovu. Imam, međutim, u vidu i širi politički kontekst i neizvesnost u vezi sa Ujedinjenim nacijama", kaže Žankovska.

Ona objašnjava da je ideja da UN prenesu ovlašćenja na vladu u Prištinu a ne na Euleks, pri čemu EU onda treba da preuzme određena ovlašćenja poput nagledanja lokalnih institucija, ali i da u nekim precizno definisanim oblastima zadrži pravo da donosi i sprovodi odluke.

"U svakom slucaju se ne planira prenos ovlascenja sa UNMIK-a na Euleks", smatra Žankovska.

Ona dalje kaže da će Euleks i civilni predstavnik imati ovlašćenja u oblastima kao što su gonjenje za ratne zločine, borba protiv organizovanog kriminala, suzbijanje međunacionalnog nasilja i finansijskih malverzacija.

Žankovska na kraju ocenjuje da se politika Beograda neće promeniti "bez obzira na to da li će glavnu reč u budućoj vladi Srbije imati radikali ili će (Boris) Tadić napraviti koaliciju sa socijalistima".

"Ja, međutim, ne mislim da je to u interesu Srba na Kosovu", dodaje ta analitičarka.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju pozvao je generalnog sekretara UN Ban Ki Muna da saopšti Unmiku šta treba da uradi sledećeg meseca povodom najavljenog prenosa vlasti sa tog tela na evropsku misiju Euleks.

Šef misije EU na Kosovu Iv de Kermabon potvrdio je u ponedeljak da će početak rada te misije biti "na kratko odložen" zbog "političkih i tehničkih problema", ali nije precizirao koliko će kasniti početak rada misije koja je trebalo da se aktivira polovinom juna.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE