• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija kandidat za EU do kraja godine?

U Briselu ne isključuju mogućnost da se Srbiji da status kandidata za EU do kraja ove ili početkom sledeće godine.

 Srbija kandidat za EU do kraja godine? Izvor: MONDO

Šefovi diplomatija Evropske unije bi idućeg ponedeljka trebalo ponovo da istaknu uverenje o ubrzanju pridruživanja Srbije EU, uključujući dobijanje statusa kandidata za članstvo, rekli su agenciji Beta zvaničnici u Evropskoj komisiji.

Da li bi Srbija možda do kraja ove ili početkom iduće godine to mogla i ostvariti, prvenstveno će zavisiti od političke volje buduće srpske vlade, rekli su isti izvori.

Prema prvom nacrtu zaključaka uoči zasedanja ministara EU, evropska dvadesetsedmorica izražavaju zadovoljstvo zbog "snažno iskazane podrške koju su dobile proevropske snage na izborima" u Srbiji 11. maja, uz "nadu da će nova vlada s jasnim evropskim programom biti odmah sastavljena i preduzimljivo se posvetiti procesu stabilizacije i pridruživanja".

Na dnevnom redu ministarskog zasedanja EU zasad kao jedina tačka, kad je reč o zapadnom Balkanu, navodi se usvajanje zaključaka o razvoju u Srbiji, ali izvori u Briselu ne isključuju da bi se mogla pokrenuti rasprava i o Kosovu, imajući u vidu teškoće na koje EU nailazi u nameri da tamo razmesti svoju misiju.

Funkcioneri u Savetu ministara i Evropskoj komisiji su ocenili da "ništa nije nemoguće" kad je reč o tome da Srbija eventualno dobije status kandidata za članstvo već krajem ove ili početkom iduće godine.

Takva ocena zasniva se na uverenju u EU da Srbija ima sposobnu državnu upravu i stručnjake koji bi bili u stanju da brzo sprovedu u delo nužne reforme i, naročito, evropske zakone i propise, kako to nalaže Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija.

Posebno je važno zato da buduća srpska vlada "istinski bude rešena da to sprovede", uključujući politički uslov pune saradnje s Haškim sudom.

Potrebno je pripremiti i "Pitanja" srpskoj vladi i "Mišljenje Evropske komisije", a to znači analizu svega što je učinjeno u tom pravcu, zašta je potrebno određeno vreme.

"Postoji najveća volja i raspoloženje u institucijama EU i zemljama članicama da se sve učini za ubrzavanje pridruživanja Srbije Uniji, a Evropska komisija se osvedočila i u sposobnost srpske državne uprave i stručnih tela da ostvare i, čak, ubrzaju sprovođenje evropskih uslova i reformi", objasnili su funkcioneri u Briselu.

Izvori u EU podvlače i da postoje "i objektivni, realistični politički i tehnički okviri i granice, koje se moraju imati na umu, posebno kad je reč o političkoj stabilnosti i izgledima da se brzo formira stabilna, proevropska vlada".

Sada su sve oči uprte u to kako će i koliko brzo biti formirana nova vlada u Beogradu, navode isti izvori.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE