• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kosovo: Euleks u akciji od 15. juna

Šef evropske misije za vladavinu prava na Kosovu - Euleks Iv de Karmabon izjavio je da neće dozvoliti da bude pod komandom UN.

 Kosovo: Euleks u akciji od 15. juna Izvor: MONDO

On to neće dozvoliti bez obzira na aranžmane koji se prave o reorganizaciji budućeg međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu.

U intervjuu prištinskom listu "Kohi ditore" bivši francuski general je rekao da raspoređivanje Euleksa nije prekinuto, već usporeno.

"Euleks se razmešta, imamo svoje ljude na terenu i proces teče dalje. Suočavamo se sa nekim teškoćama zbog kojih smo prinuđeni da kasnimo s raspoređivanjem. Za sada su UN odgovorne, UNMIK nastavlja svoju misiju, Rezolucija 1.244 je na snazi", kazao je Kermabon.

U tom svetlu odgovornost je, za sada, u rukama generalnog sekretara UN, dodao je on.

Na pitanje da li će dozvoliti dve funkcionalne misije, Karmabon je odgovorio da je to nemoguće.

"Moja misija je vezana za uspostavljanje vladavine zakona, što traži jasan mandat i jasan komandni lanac, kako bih imao potrebnu autonomiju i odgovornost da bih mogao da donosim potrebne odluke i da imam samo jednog šefa kome ću da odgovaram i u tome imam punu podršku EU", istakao je on.

Odgovore za razloge kašnjenja razmeštanja Misije EU Kermabon smatra da ne treba tražiti od Euleksa, jer on nije krivac za to.

"Od trenutka kada kosovski ustav stupi na snagu, Euleks će stupiti u akciju bez obzira na to što će se kasniti sa razmeštanjem misije", rekao je Kermabon.

Koliko će kašnjenje raspoređivanja misije trajati, prema rečima Karmabona, zavisiće od političkih odluka generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, visokog predstavnia EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane i generalnog sekretara NATO-a Jap de hop Shefera.

Karmabon je preneo da je još od februara, kada mu je poverena dužnost od 27 zemalja članica EU, poznato da će Euleks predstavljati samo podršku kosovskim institucijama koje će biti potpuno samostalne.

"To jednostavno znači da će moja misija biti sprovedena bez obzira na teškoće, koje će biti prevaziđene. Naći će se neko rešenje. Svi moji napori su usmereni u tom pravcu", rekao je Kermabon.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE