• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Palma: Tražiću prekid pregovora sa DSS-om

Dragan Marković Palma predložiće koalicionim partnerima u SPS i PUPS da prekinu pregovore sa DSS ako nastavi da insistira na poništavanju SSP.

 Palma: Tražiću prekid pregovora sa DSS-om Izvor: MONDO

Predsednik Jedistvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je da će predložiti koalicionim partnerima u SPS i PUPS da prekinu pregovore sa Demokratskom strankom Srbije ukoliko DSS nastavi da insistira na poništavanju SSP, a predložiće i da otpočnu pegovore sa Demokratskom strankom o formiranju vlade.

"Na prvom sastanku kod premijera Koštunice, ja sam rekao da sam protiv poništavanja Sporazuma, i oni su mi rekli da neće biti poništavanja, niti će ta tačka doći na dnevni red", rekao je Marković agenciji Beta.

Na sastanku su bili Vojislav Koštunica, Velimir Ilić i lideri Koalicije Spocijalistička partija Srbije - Partija ujedinjenih penzionera Srbije - Jedistvena Srbija, precizirao je Marković reagujući na izjavu portparola DSS Andreje Mladenovića od utorka da će DSS instirati na poništavanju SSP.

Navodeći da je unutar koalicije SPS-PUPS-JS veliko jedinstvo, Marković je naglasio da "Srbija ne sme da gubi vreme" i dozvoli da stanu ugovoreni poslovi i strani investitori prekinu saradnju zbog teške političke situacije u Srbiji.

"Srbija mora da izabere vladu, ako ta vlada ne valja, neka je menja posle godinu dana, a ne sme da donosi štetnu odluku", kazao je on i naglasio da niko ko danas odlučuje, nema pravo na takvu štetnu odluku.

Prema njegovim rečima, Jagodina je već osetila "da bez saradnje sa Evropskom unijom nema novih radnih mesta" i naveo da je "pet evropskih zemalja došlo u Jagodinu i do kraja godine hiljadu mladih ljudi treba da se zaposli" što se neće dogoditi ako sporazum bude poništen.

"Ja ću predložiti koaliciji SPS-PUPS da prekinemo razgovore sa DSS i otpočnemo razgovore sa DS, da vidimo šta to ima DS kaže o budućoj vladi Srbije, šta je to što se zove platforma, šta je interes građana". kazao je Marković.

On je dodao da su prošlog petka u Jagodini bili predstavnici sindikata Zastave automobila i predsednik Sindikata metalaca Srbije i da su mu preneli "da će Italijani, ukoliko se poništi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, povući Memorandum o saradnji Fijata i Zastave".

"Prema tome, ja nemam pravo da donesem takvu štetnu odluku za Srbiju i srpski narod", rekao je Marković.

Lider JS je naglasio da se ratifikacija SSP ne znači i priznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije.

"Pitali su me znam li da taj sporazum znači oduzimanje Kosova i Metohije, ja sam rekao: 'Ne, u članu 135 stoji da se poštuje Rezolucija 1244, a po Rezoluciji 1244 Kosovo i Metohija je sastavni deo Srbije'", kazao je Marković.

Naglašavajući da je za njega Kosovo i Metohija "sveta srpska zemlja", on je dodao da neće dozvoliti nikome "iz Beograda da kaže da je veći patriota od mene".

"Kada je Kosovo i Metohija u pitanju, ne treba da pitamo Srbe koji žive u Severnoj Mitrovici jer tamo ima manje Albanaca nego u Beogradu. 'Ajmo da uđemo tamo gde Srbi žive u getu, šta kažu u Lapljem Selu, Čaglavica, Preocima, da pitamo te ljude da li su za saradnju sa EU ili su protiv saradnje", dodao je Marković.

Odgovarajući na pitanje hoće li ga podržati koalicioni partneri, Marković je kazao da su predsednik Izvršnog odbora SPS Branko Ružić i predsednik SPS Ivica Dačić pre tri dana kazali da su protiv poništavanja SSP.

"Ne vidim da se nešto promenilo za ova tri dana. To je moj stav i ukoliko se ne primeni stav DSS kada je u pitanju Sporazum nemamo šta da razgovaramo sa njima", ponovio je Marković i naglasio da su njegovi stavovi isti već nekoliko meseci.


Dvadeset dana pre raspisivanja izbora, naveo je Marković, "rekao sam da mi se ne sviđa odnos i saradnja sa zemljama Evropske unije, da se patriotizam ne sipa u traktor i da ne treba povlačiti ambasadore iz zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova i Metohije, da će nam trebati nekoliko godina da se vratimo na isto".

"Rekao sam: 'Ko će da pregovara sa Sarkozijem? Kafe kuvarica? ' ", dodao je Marković.

Demokratska stranka (DS) ponovo je danas pozvala premijera i predsednika DSS Vojislava Koštunicu da se izjasni da li ostaje pri stavu o poništavanju SSP EU.

"DS još jednom poziva tehničkog premijera i predsednika DSS Vojislava Kostunicu da se lično izjasni pred građanima Srbije da li ostaje pri svom jedinom predizbornom obećanju da će odmah, na prvoj sednici parlamenta, poništiti SSP", navodi se u saopštenju DS-a.

DS je ponovio to pitanje Vojislavu Koštunici polazeći od toga da kao političar treba da preuzme ličnu odgovornost za svoje stavove, da se javno obrati građanima Srbije i saopšti svoj stav o SSP-u.

U saopštenju, DS je ocenio da je neozbiljno da se Koštunica krije iza svojih glasnogovornika kada su u pitanju najvažnija državna pitanja.

"Vojislav Koštunica je lično predvodio kampanju u kojoj je kreirana atmosfera mržnje, uvreda, u kojoj je predsednik Srbije nazivan izdajnikom, a potpisivanje SSP-a stavljanje Judinog pecata", piše u saopštenju DS-a.

Ta stranka navodi da Vojislav Koštunica, koji se u kampanji dnevno oglašavao na taj način, danas nema dovoljno hrabrosti i političke odgovornosti da lično izađe pred građane u nemogućnosti da se suoči sa činjenicom da su građani na izborima jasno rekli "ne" njegovoj politici blokiranja evropskih integracija Srbije.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE