• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ambasador SAD: Ne kontaktiram sa Koštunicom

Američki ambasador u Srbiji Kameron Manter izjavio je da sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom nema kontakta od februara meseca.

 Ambasador SAD: Ne kontaktiram sa Koštunicom Izvor: MONDO

"Poslednji put smo se videli u februaru, onog dana kad je Tadić polagao zakletvu za predsednika Srbije. Od tada se nismo sreli", naveo je američki ambasador u intervjuu za "Nedeljni telegraf".

Odgovarajući na pitanje zbog čega su prekinuti kontakti s premijerom Koštunicom, Manter je odgovorio: "On je odlučio, kao i deo njegove vlade, da mi ograniči kontakte. Dakle, to nije moj, već njegov izbor".

Na pitanje koliko mu to otežava rad na sprovođenju američke politike u Srbiji, Manter je rekao da je uvek bolje razgovarati i da se raduje danu kad će moći da razgovara s premijerom i sa svima drugima.

Američki ambasador je rekao da se ne sreće sa predstavnicima Srpske radikalne stranke. Na pitanje da li je to njegov ili izbor radikala, Manter je odgovorio:

"Moj. Mi kontaktiramo sa onim partijama u ovoj zemlji koje su orijentisane ka progresivnoj budućnosti, evropskim idealima, srećemo se sa članovima onih stranaka za koje verujemo da mogu da pomognu da se ovde izgradi evropska budućnost".

Manter je rekao da je optimista i da veruje da će nova srpska vlada biti proevropska, ali i da je svestan da radikali imaju veliku ulogu u zemlji.

On je precizirao da je njegov optimizam zasnovan na "konkretnim informacijama" koje dobija u razgovorima sa mnogim ljudima u Srbiji, ali je odbio da otkrije konkretna imena.

"Moj utisak je da postoji neka vrsta konsenzusa da je evropska budućnost najbolja za prosperitet zemlje", rekao je američki diplomata i dodao da iz tih razgovora potiče njegov optimizam.

Govoreći o misiji Euleks na Kosovu i Metohiji, američki ambasador je izrazio optimizam da će njen dolazak u pokrajinu proteći mirno.

Američki ambasador je dodao da SAD "zabrinjava svaka situacija koja može da dovede do nasilja".

"Uvek smo ohrabreni kad vidimo da lideri ove zemlje osuđuju nasilje", rekao je Manter. "Predsednik Tadić je bio veoma jasan u vezi sa osudom nasilja i zbog toga smo mu veoma zahvalni", dodao je on.

Na pitanje zbog čega nije pomenuo premijera Vojislava Koštunicu, Manter je rekao da "gospodin Koštunica nije tako jasno osudio nasilje kao što je to učinio predsednik Tadić".

"Ali nadam se da će to učiniti, da je čovek dobre volje i da će otvoreno i javno osuditi nasilje, i na Kosovu i u Srbiji", rekao je američki ambasador.

Na pitanje da li to znači da Vašington i Moskva u Srbiji podržavaju iste političke lidere, Manter je odgovorio: "Ne znam. Verujem da Rusi podržavaju evropski kurs Srbije. To je ono što su mi rekli".

Manter je zaključio da će ubrzanje reformi u Srbiji zavisiti od nove vlade.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE