• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slučaj Eronet: Čović oslobođen svih optužbi

Prema presudi, optužnica je podignuta devet mjeseci nakon isteka roka apsolutne starosti predmeta.

 Slučaj Eronet: Čović oslobođen svih optužbi Izvor: MONDO

Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Mostaru je donijelo nepravomoćnu presudu po kojoj se Dragan Čović i još šestero optuženih u predmetu sumnjive privatizacije “Eroneta”, oslobađaju po svim tačkama optužnice, prenosi avaz.ba.

Prema presudi, koju je pročitao sudija Hamo Kebo, optužnica je čak podignuta devet mjeseci nakon isteka roka apsolutne zastare, koja vrijedi za krivično djelo zloupotreba položaja. Taj rok bio je istekao u septembru 2009. godine.

Nadalje, sudsko vijeće je utvrdila brojne nedostatke optužnice, koja uopšte nije potencirala da dokaže zajedničku djelatnost optuženih u inkriminirajućim radnjama koji im se stavljaju na teret.

U mnogim tezama koje iznio, sudija Kebo je podvukao brojne kontradiktornosti optužnice, među kojima spada i to što prodaju vlasničkog kapitala izjednačava sa ustupanjem.

Optužnica, koju zastupa tužilac Zdenko Kovač, naveo je sudija Kebo, apsolutno nije mogla dokazati da su nezakonite odluke, koje je ona navela kao takve, predstavljaju ujedno i krivično djelo.

Inače, Dragan Čović bivši predsjednik, zatim članovi Upravnog odbora HPT-a Vladimir Šoljić, Matan Žarić, Neven Đukića Ivan Baćak i Slavica Josipović, kao i bivši direktor ove kompanije Marinko Gilja, optuženi su da su u namjeri da ne izmire dug prema tadašnjem Federalnom ministarstvu odbrane (FMO) u iznosu od 4.674.059 KM, ova sredstva cesijom prenosili na spomenute firme, a zatim izmirili dugovanja prodajom vlasničkih udjela, koja je HPT  kao većinski vlasnik s udjelom od 51 posto osnivačkoga kapitala, imao u pravnoj osobi “Eronet” d.o.o. Mostar.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE