• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAD: Nezirović pušten na slobodu

Američki državljanin porijeklom iz BiH Almaz Nezirović, optužen za ratne zločine nad srpskim civilima, pušen je uz kauciju na slobodu do početka suđenja u SAD.

 SAD: Nezirović pušten na slobodu Izvor: MONDO

Američki državljanin porijeklom iz BiH Almaz Nezirović, optužen za ratne zločine nad srpskim civilima počinjene tokom rata u BiH, pušen je uz kauciju na slobodu do početka suđenja kako bi mogao da nastavi liječenje niza zdravstvenih problema, odlučio je federalni sud u američkoj državi Virdžiniji.

Nezirović se juče u sudu izjasnio da nije kriv za optužbe koje su protiv njega podnijete i određena mu je kaucija od 75.000 dolara, a sudija Džejms Turk izjavio je da ne smatra da će Nezirović pokušati da pobjegne prije suđenja ili da predstavlja opasnost po zajednicu.

Nezirovićev sin Alen posvjedočio je u okružnom sudu u okrugu Roanok da Almaza (52) proganjaju sjećanja na ratne sukobe, da pati od posttraumatskog stresnog poremećaja i povišenog krvnog pritiska i da je u depresiji otkako je prije nekoliko godina izgubio posao zavarivača, piše lokalni list "Roanok tajms".

Optužnica ga tereti da je kao čuvar zarobljeničkog logora Rabić 1992. godine maltretirao srpske civile i nanosio im velike patnje i ozbiljne povrede, kao i da prilikom apliciranja za status izbjeglice i državljanstvo u SAD nije naveo da je bio u sastavu hrvatske vojske.

Tužilac Pet Hogebum izjavio je da će, ukoliko Nezirović bude osuđen za neku od optužbi, odmah zatražiti njegovu deportaciju kako bi se suočio sa optužbama u BiH.

Agent Majkl Tarantino iz Američke agencija za imigraciju i carine izjavio je da je BiH prvi put zatražila Nezirovićevo izručenje 2002. godine, ali da on nije upoznat šta se dogodilo sa tim zahtjevom.

Tarantino je kazao da je putovao u BiH i razgovarao sa osam žrtava koje su posvjedočile da je Nezirović bio čuvar koji ih je protivpravno zatvarao, tukao i ponižavao.

Porodica Nezirović došla je u SAD 1997. godine.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE