• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budžetski deficit Srpske 334 miliona evra

Opozicione partije traže od Vlade RS da preduzme potrebne mjere kako deficit do kraja godine ne bi dostigao milijardu maraka

 Budžetski deficit Srpske 334 miliona evra Izvor: MONDO

Ukupni budžetski deficit u Republici Srpskoj, zaključno sa 2010, povećao se na 666,7 miliona konvertibilnih maraka (oko 334 miliona evra), a opozicione partije zatražile su da Vlada RS hitno preduzme potrebne mjere kako deficit do kraja godine ne bi dostigao milijardu maraka.

"Iznos deficita pokazuje kako se ponaša Vlada, odnosno svi budžetski korisnici u RS", rekao je poslanik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović tokom rasprave u parlamentu RS o konsolidovanom izveštaju o izvršenju budžeta za prošlu godinu.

On je istakao da je povećana javna potrošnja, te da svi pokazatelji govore da će RS, ako se hitno ne preduzmu potrebne mjere, u ovoj godini dostići milijardu akumuliranog deficita.

Opozicija je od Vlade RS zatražila da u roku od 90 dana Skupštini dostavi informaciju o stanju u privredi i predloži mjere za otklanjanje negativnih efekata ekonomske krize.

"Stanje je zabrinjavajuće, da ne kažem katastrofalno, a privreda je veoma opterećena i preti joj kolaps", rekao je šef poslaničkog kluba Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica.

On je istakao da je za stanje u entitetskom budžetu odgovorna Vlada RS.

Poslanici opozicionih stranaka upozorili su i na teško stanje penzionera u RS, čije penzije nisu povećane od 2005. godine i ubedljivo su najniže u regionu, navodeći da oko 42 hiljade penzionera u tom entitetu prima oko 80 evra mjesečno.

Poslanik Partije ujedinjenih penzionera Ilija Stevančević zatražio je od Vlade da u narednih 30 dana rebalansom budžeta osigura povećanje penzija od šest do 12 odsto, kao i da pripremi nacrte novih zakona o penzijskom osiguraju i pravima boraca.

Niko od poslanika vladajućeg Saveza nezavisnih socojaldemokrata nije učestvovao u raspravi o stanju u budžetu RS.

Ministar finansija Zoran Tegeltija rekao je u obraćanju poslanicima da je RS ekonomski i finansijski stabilna.

Ranije je premijer RS Aleksandar Džombić izjavio da je budžet RS jedan od najstabilnijih u regionu i da je budžetski deficit pokriven.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE