• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje gradnja "Andrićgrada"

U Višegradu je svečano obilježen početak radova na izgradnji "Andrićgrada", grada u kamenu, koji će se raditi po ideji Emira Kusturice.

 Počinje gradnja "Andrićgrada" Izvor: MONDO

Svečanost je obilježilo brujanje građevinskih mašina uz dijelove opere "Karmina Burana", koju je izveo hor i simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je budući kamengrad projekat uspjeha kojim RS želi da se oduži grandioznom životnom i književnom djelu našeg nobelovca Ive Andrića.

"Ovo je projekat entuzijazma, ljubavi i vjere u bolju budućnost koji ćemo sigurno uspješno realizovati zahvaljujući, između ostalog, razumijevanju i podršci genijalnog Emira Kusturice", rekao je Dodik i naglasio da je ponosan jer se i danas uvjerio da u Višegradu niko nije protiv ovog istorijskog projekta, veoma zahtjevnog za realizaciju.

Projekat izgradnje "grada u kamenu" realizovaće se po ideji Kusturice, na ušću reke Rzave u Drinu, nedaleko od mosta Mehmed paše Sokolovića u Višegradu.

Grad u kamenu će se prostirati na površini od 17 hiljada kvadrata, a u njegovoj izgradnji učestvoaće oko dvije hiljade radnika. "Andrićegrad" će biti građen u tri etape, a planirano je da bude završen 2014. godine.

U gradu će biti locirane zgrade gradske skupštine, pozorišta, muzeja, biblioteke, spomen kuća nobelovca Ive Andrića, po kome grad nosi naziv, kao i drugi prateći objekti, hoteli, zanatske radnje, dućani.

"Andrićgrad" se gradi u javno-privatnom partnerstvu. Kustrica će biti najveći finansijski nosilac projekta, a dio novca obezbjediće Vlada RS. Opština Višegrad je obezbjedila lokaciju i infrastrukturu. Vrijednost radova je između 20 i 25 miliona konvertibilnih maraka (10 i 15 miliona evra).

"Kamnegrad", kako ga još zovu, biće izgrađen i za potrebe eventualnog snimanja filma "Na Drini ćuprija", prema romanu Ive Andrića, u Kusturičinoj režiji.

Svečanom početku radova prisustvovali su predsjednik i premijer Republike Srpske Milorad Dodik i Aleksandar Džombić, Emir Kusturica, ministri u vladi RS kao i mještani Višegrada i okolnih mjesta.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE