• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija nije izabrana u Savet UN za ljudska prava

U grupi istočne Evrope, kandidati su bili Srbija, Slovačka i Ukrajina - a izabrane su Slovačka i Ukrajina.

 Srbija nije izabrana u Savet UN za ljudska prava Izvor: MONDO

Generalna skupština UN izabrala je 15 novih članica Saveta UN za ljudska prava, a Srbija - koja se kandidovala za jedno od dva mesta koja pripadaju istočnoj Evropi - nije izabrana.

Savet UN za ljudska prava ima 47 članica koje se biraju na tri godine, po geografskim zonama. Po 13 mesta u Savetu pripada Africi i Aziji, Latinska Amerika i Karibi imaju osam mesta, Zapadna Evropa i "druge zemlje" sedam, a istočna Evropa šest mesta.

U grupi istočne Evrope, kandidati su bili Srbija, Slovačka i Ukrajina. U Savet su izabrane Slovačka i Ukrajina.

Sve zemlje izabrane su u prvom krugu glasanja. Ukupno je bilo 19 kandidata. Glasalo se tajno, a kandidati su ocenjivani na osnovu poštovanja političkih sloboda, slobode štampe i ljudskih prava, piše na sajtu UN.

Predsednik Generalne skupštine UN Srđan Kerim izjavio je da su Francuska i Velika Britanija ponovo izabrane sa 123, odnosno 120 glasova. Nije izabrana treća zemlja iz te grupe, Španija, koja je dobila 119 glasova, javile su agencije.

U grupi za Aziju, šest kandidata nadmetalo se za četiri mesta. Izabrani ili reizabrani su Japan, Bahrein, Južna Koreja i Pakistan, dok su neuspešni bili Šrli Lanka i Timor.

U grupi za Afriku izabrani su Zambija, Gana, Burkina Faso i Gabon.

Iz Latinske Amerike nove članice Saveta su Čile, Brazil i Argentina.

Generalna skupština ima 192 člana. Da bi bila izabrana na trogodišnji mandat, zemlja mora da dobije apsolutnu većinu, odnosno bar 97 glasova.

Dva mesta iz istočne Evrope bila su upražnjena jer Rumuniji i Ukrajini 19. juna ističe trogodišnji mandat.

Jedna zemlja može biti birana za članicu Saveta najviše dva puta uzastopce.

Vlada Srbije, odnosno SCG, odlučila je 2006. da se kandiduje za članicu Saveta UN za ljudska prava za period 2008-2011. godine, a tu kandidaturu predsedniku Generalne skupštine UN prosledio je u aprilu ove godine ambasador Srbije u UN Pavle Jevremović.

U propratnom pismu ističe se da je Srbija od samog osnivanja podržavala Savet UN za ljudska prava i da je aktivno angažovana na sprovođenju principa na kojima se zasniva svetska organizacija i svi njeni dokumenti.

Ističe se takođe da je Srbija usvojila najviše međunarodne standarde u oblasti ljudskih prava i da je potpisnica većine međunarodnih i regionalnih sporazuma iz oblasti zaštite ljudskih i manjinskih prava kao i prava izbeglica.

(Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE