• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li će BiH dobiti novog mandatara?

U Sarajevu nastavljena sjednica u vezi imenovanja mandatara Savjeta ministara BiH Slava Kukića. Nijedan član Predjesništva BiH nije na sjednici.

 Da li će BiH dobiti novog mandatara? Izvor: MONDO

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će biti razmatrano imenovanje mandatara Savjeta ministara BiH Slava Kukića nastavljena je, bez ozbira što nijedan član Predsjedništva BiH kao predlagač mandatara ne prisustvuje sjednici.

Predsjedavajući Doma Denis Bećirović rekao je da predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović službeno boravi u Strazburu, te da stoga ne može prisustvovati, dok za druga dva člana nije obrazložio odsustvo.

Sjednica je nastavljena nakon što je saopšteno da, prema Poslovniku o radu, članovi Predsjedništva mogu, ali i ne moraju prisustvovati sjednicama Doma, te da Dom može održati raspravu i ako predlgač nije prisutan.

Šef Kluba SDS-a Mladen Bosić zatražio je da Kukić ne predstavlja danas ekspoze, jer članovi Predsjedništva BiH nisu prisutni, što nije prihvaćeno, te je kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara počeo izlagati program rada.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prekunuta je prije glasanja o dnevnom redu, na prijedlog Kluba SDS-a koji je tražio polučasovnu pauzu da bi Kolegijum doma stupio u kontakt sa članovima Predsjedništva BiH i obezbjedio njihovo prisustvo na sjednici.

Čović: Kukić nema šanse

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović uvjeren je da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas neće potvrditi imenovanje Slave Kukića za predsjedavajućeg Savjeta ministara i da će biti stvorena prilika da se traži novi kandidat koji će imati legitimitet i podršku hrvatskog naroda te dva HDZ-a i bloka okupljenog oko njega.

Čović očekuje da će novog kandidata koji će ispuniti ove uslove podržati i druge parlamentarne stranke koje žele dobro BiH.

"Želio bih da izbjegnemo više ovakav cirkus da Predsjedništvo BiH predlaže kandidata koji nema izraženu podršku jer time ugrožavamo ili javno ismijavamo čitav jedan proces", izjavio je Čović.

Prema njegovim riječima, proces imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH preozbiljan je da bi se predlagali kandidati za koje se u startu zna da neće dobiti podršku.

"Kada završimo ovu proceduru, sješćemo i pokušati da se dogovorimo o kandidatu koji može proći, a mi smo već rekli ko je za nas kanditat - to je Borjana Krišto", istakao je Čović, najavljujući da bi u naredna dva dana mogla biti dogovorena serija međustranačkih sastanaka u vezi sa izborom predsjedavajuećg Savjeta ministara.

Predsjedništvo BiH imenovalo je Slavu Kukića za predsjedavajućeg Savjeta ministara bez saglasnosti srpskog člana Nebojše Radmanovića.

Stranke iz Republike Srpske i dva HDZ-a od početka su izrazile protivljenje Kukićevom imenovanju i najavile da će glasati protiv njega u Predstavničkom domu.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE