• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvati u BiH prave HANU

Lideri HDZ BiH i HDZ 1990, Dragan Čović i Božo Ljubić, pokrenuli su inicijativu za formiranje hrvatske akademije nauka i umetnosti BiH.

 Hrvati u BiH prave HANU Izvor: MONDO

Političke vođe Hrvata u BiH spremaju se za osnivanje sopstvene akademije nauka i umjetnosti, koja će početi da radi najkasnije do početka jeseni, piše “Press RS”.

Još uvijek se ne zna kako će se tačno ta akademija zvati, budući da Hrvati u svojoj matici već imaju Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti (HAZU), tako da je u igri nekoliko imena, počev od HAZU u BiH preko nekih drugih naziva, u kojima centralno mjesto ima prefiks “hrvatska", do imena “Hercegbosanska akademija znanosti i umjetnosti", što bi bilo isto što i HAZU, s tim da u tom nazivu ne bi bilo ničeg “hrvatskog", ali bi svima bilo jasno ko se okuplja u toj ustanovi i ko je doživljava kao svoju.

Izvori “Pressa RS” bliski naučnim i intelektualnim krugovima u Mostaru, gdje će biti sjedište četvrte akademija nauka i umjetnosti u BiH, tvrde da inicijatorima nije toliko važno kako će se za ustanova zvati, koliko im je bitno da ta institucija zaživi i bude brana Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti, čiji je utemeljivač poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić.

“Nema sumnje da je HANU direktan odgovor na BANU”, tvrde izvori “Pressa RS”.

Prema njihovim rečima, Čović i Ljubić već su krenuli u akciju i zatražili podršku veoma značajnih krugova i zemalja, uključujući i Njemačku, od koje su, prema tvrdnjama izvora lista, dobili podršku za svoj projekat.

“Proces formiranja akademije nauka i umetnosti Hrvata u BiH započet je još 2002. godine u vrijeme hrvatske samouprave na teritoriji Herceg Bosne. Međutim, te aktivnosti su zaustavljene odlukom tadašnjeg šefa OHR Volfganga Petriča da poništi sve odluke hrvatske samouprave, pa i onu o osnivanju akademije nauka. Ne želeći da se upuštaju u novu avanturu, Čović i Ljubić su se osigurali podrškom Njemačke, čiji je autoritet neosporan za sve političke faktore u BiH, pa i za sadašnjeg visokog predstavnika Valentina Incka. Njih dvojica za tu podršku treba da zahvale Mustafi Ceriću koji je formirao BANU uprkos tome što u Federaciji BiH već postoji ‘zajednička’ Akademija nauka i umetnosti BiH. Zato je i liderima dva HDZ progledano kroz prste i sugerisano da slobodno idu u taj projekat”, tvrdi izvor “Pressa RS”.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE