• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đukić traži punu istinu o "Tuzlanskoj kapiji"

Bivši načelnik Generalštaba VRS Novak Đukić, koji je osuđen na 25 godina zatvora, traži da se istraži puna istina o slučaju "Tuzlanska kapija".

 Đukić traži punu istinu o "Tuzlanskoj kapiji" Izvor: MONDO

Nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske (RS) Novak Đukić, koji je osuđen na 25 godina zatvora zbog ratnog zločina, najavio je da će uskoro institucijama u RS, BiH i Tuzli uputiti još jedno pismo, u kojem će ih zamoliti da još jednom pretresu sve činjenice i da se založe za punu istinu o slučaju "Tuzlanska kapija".

"Mislim da nadležne institucije, pre svega policije, treba da urade svoj deo posla, profesionalno, savesno i odgovorno, kako se u našem narodu kaže, ni po babu ni po stričevima, i da istina izađe na videlo. Ništo van toga ne tražim, ne želim i ne očekujem. Znam da nemam čega da se stidim, da nema razloga što sam osuđen i što već dugo robijam za nešto za šta nisam, ni na koji način, ni kriv niti odgovoran", rekao je Đukić.

Đukić, koji izdržava kaznu u fočanskom zatvoru, svakodnevno analizira, kako kaže, nove detalje vezane za događaj koji je njemu stavljen na dušu i iščekuje da budu realizovana obećanja nadležnih da će nešto učiniti kako bi se utvrdila istina o "Tuzlanskoj kapiji" i on oslobodio krivice za eksploziju u kojoj je poginuo 71 čovjek.

"Ja sam državljanin Srbije i ne mogu da shvatim zašto Srbija ćuti, a verujem da zna šta se desilo na Tuzlanskoj kapiji i šta se dešava sa mnom", poručio je Đukić.

Đukić je za "Večernje novosti" rekao da "svakog dana dobija sve značajnije informacije, dokaze i obavještenja, koji će, bez sumnje, biti od velikog značaja za ponavljanje sudskog postupka" i dodao da će njegov advokat Duško Tomić odlučiti kada će podnijeti zahtjev za obnavljanje sudskog postupka.

Advokat Duško Tomić kaže da je general Đukić, "klasična žrtva, čovjek koji je iskorišten da se sakrije istina i odgovornost onih koji su i dalje na slobodi, dok nevin čovjek trune u zatvoru".

Prema njegovim riječima, prikupljeni su mnogi dokazi koji svjedoče da nema govora da je riječ o granati koja je, navodno ispaljena, sa položaja na kojima je komandovao Đukić, "već se radi o specijalnoj napravi MRUD, koja je postavljena, a potom radio-vezom aktivirana na mjestu tragedije mnogih Tuzlaka". To je, precizira on, "ista ona naprava koja je korištena na sarajevskoj pijaci Markale".

"Zašto nije Sud BiH zatražio izvještaj sa uviđaja, koji je uradio tadašnji šef kriminalističke policije u Tuzli, ugledni balističar Nedim Mutapdžčić, sada komesar policije Tuzlansko-podrinjskog kantona Federacije BiH, samo je jedno od važnih pitanja. Mi sada imamo izvještaj sa lica mjesta, urađen neposredno poslije zločina, kao i skice, gdje se jasno vidi o čemu je, zapravo riječ i da nema govora o posljedicama granatiranja sa `Đukićevog položaja`", naveo je Tomić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE