• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predrag Gluhaković potpredsjednik Parlamenta RS

Za potpredsjednika Narodne skupštine RS iz reda hrvatskog naroda danas je izabran poslanik Socijalističke partije Predrag Gluhaković.

 Predrag Gluhaković potpredsjednik Parlamenta RS Izvor: MONDO

Narodna skupština RS usvojila je danas izvještaj o realizaciji podsticajnih mjera u poljoprivredi za 2010. godinu u kojem se navodi da je bilo oko 75 300 korisnika podsticajnih sredstava za šta je Vlada RS izdvojila 80.000.000 KM.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS Miroslav Milovanović istakao je, obrazlažući izvještaj, da je u prošloj godini bilo 12.915 zaprimljenih zahtjeva za ostvarivanje podsticajnih sredstava, od čega je pozitivno riješeno 11 338 ili 88 odsto.

On je naglasio da su sredstva raspoređena u skladu sa Strategijom razvoja poljoprivrede RS do 2015. godine i Strategijom ruralnog razvoja do 2015. godine.

Poslanici su usvojili izvještaj o stanju i upravljanju Republičkim robnim rezervama za prošlu godinu u kojem se navodi da su ostvareni prihodi 25.544.487 KM, a da rashodi iznose 48.121.556 KM.

Direktor Republičke direkcije za robne rezerve Radovan Samardžija istakao je da razliku između prihoda i rashoda treba shvatiti kao razliku proisteklu i nastalu kroz formu knjiženja ugovorno stvorenih obaveza.

Usvojena je i informacija o dugu RS sa stanjem na dan 31. decembar prošle godine u kojoj se navodi da ukupan spoljni i unutrašnji dug RS isnosi 3.544,04 milijardi KM što predstavlja 41,97 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija istakao je da je prema makroekonomskim pokazateljima i indikatorima zaduženosti za period 2005.- 2010. godine evidentno da je održivost duga RS na zadovoljavajućem nivou.

Usvojen je zaključak Kluba poslanika SNSD-a kojim Narodna skupština RS zadužuje Vladu RS da u roku od tri mjeseca, pripremi i predloži politiku zaduživanja RS, kojom bi na sistematičan i dugoročan način, bila uređena strategija zaduživanja u narednim godinama i da u roku od šest mjeseci predloži Zakon o fiskalnoj odgovornosti u RS.

Narodna skupština RS usvojila je i informaciju o stanju i poslovanju zdravstvenih ustanova na primarnom, sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite u RS za prošlu godinu u kojoj se navodi da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS preduzima mjere na ostvarenju ciljeva Strategije za primarnu zdravstvenu zaštitu, Strategije za sekundarnu i tercijarnu zdravstvenu zaštitu i aktivnosti iz Ekonomske politike RS.

U danu za glasanje usvojena je odluka o izmjeni i dopuni Prostornog plana RS do 2015. godine, kojim bi se stvorili preduslovi za realizaciju enregetskih i drugih objekata u skladu sa sektorskim strategijama, drugim razvojnim dokumentima i planiranim ekonomskim razvojem RS.

Poslanici su usvojili i odluke o prihvatanju zaduženja prema Međunarodnoj asocijaciji za razvoj u okviru Svjetske banke za dodatno finansiranje Projekta za jačanje zdravstvenog sektora u iznosu od 4.286.000 američkih dolara i o prihvatanju zaduženja Srpske kod Kreditnog zavoda za obnovu iz Frankfurta za sistem za distribuciju električne energije prema rojektu SCADA u iznosu od 2.960.000 evra.

Usvojene su i izmjene odluka o prihvatanju zaduženja prema Vladi Koreje iz Fonda za ekonomsku saradnju, posredstvom korejske Eksport-import banke, za drugu fazu modernizacije bolnica u BiH u iznosu od 27.305.000 američkih dolara i o prihvatanju zaduženja prema Fondu za međunarodni razvoj OPEC-a za projekat stambene rekonstrukcije u iznosu od 3.237.500 američkih dolara.

Poslanici nisu usvojili Prijedlog preporuke o potrebi donošenja izmjena i dopuna Zakona o porezu na dodatu vrijednost, na prijedlog poslanika PDP-a.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE