• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bramerc: Karadžić i Mladić su na dohvat ruke

"Četvorica optuženih za ratne zločine Karadžić, Mladić, Župljanin i Hadžić su "na dohvat ruke" i Srbija ih može pronaći i uhapsiti"

 Bramerc: Karadžić i Mladić su na dohvat ruke  Izvor: MONDO

Ovo je u svom prvom redovnom izveštaju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija saopštio glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, a uvid u ovaj dokument imao je dopisnik novosadskog "Dnevnika" iz Brisela.

Bramerc dalje navodi u svom izveštaju da u oblasti istrage i gonjenja četvorice begunaca, saradnja Srbije i Haškog tribunala "nije na zadovoljavajućem nivou".

"Dnevnik" dalje piše, da je celokupan ton Bramercovog izveštaja, koji će glavni haški tužilac podneti Savetu bezbednosti UN početkom juna u Njujorku, negativan po Srbiju.

"Izostali su pozitivni rezultati Beograda u pronalaženju četvorice optuženih za ratne zločine. Beograd se opire omogućavanju pristupa traženim delovima arhive Bezbedonosne informativne agencije (BIA) i Vojske, što ozbiljno ugrožva rad Tužilaštva", navodi Bramerc.

Bramerc je posebno upozorio, da policija u Srbiji i drugi nadležni organi ne uspevaju efikasno da zaštite svedoke Tužilaštva u postupcima, koji se vode u Hagu.

"To se posebno ogleda u postupku protiv Vojislava Šešelja. Tužilaštvo zabrinjava porast broja osoba, koje odbijaju dobrovoljno da svedoče u tom postupku, uprkos akcijama srpske policije da zaštiti svedoke koji su dobijali pretnje", dodaje se u izveštaju.

Kao pozitivan pomak u saradnji Srbije s Hagom navedena je akcija u cilju hapšenja Stojana Župljanina u Nišu, rad srpskog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića i iskazana spremnost pojedinih srpskih zvaničnika da rade na pronalaženju i hapšenju ratnih zločinaca.

"Vukčević je ohrabrio srpske vlasti da koriste nova zakonodavna rešenja koja omogućavaju zamrzavanje imovine lica koja pomažu skrivanje četvorice optuženih za ratne zločine", zaključio je Bramerc.

Istovremeno, Luka Karadžić, brat najtraženijeg haškog begunca Radovana Karadžića rekao je za "The Sun" da bi, ukoliko dođe do hapšenja Karadžića i Mladića, Republika Srpska mogla da bude proglašena "nelegalnom tvorevinom", jer, kako je pojasnio, "prema međunarodnom pravu u tom slučaju bi bilo dokazano da je nastala na genocidu".

Prema tumačenju Luke Karadžića, u slučaju hapšenja Karadžića i Mladića Republika Srpska, ali i Srbija, bi bile proglašene krivim za genocid.

"Zato ne smemo dozvoliti da budu uhapšeni i moramo sve učiniti da se Srbija i Republika Srpska ujedine u tom nastojanju ", rekao je Luka Karadžić.

On je dodao je da svakog dana ide u crkvu i moli za svog brata da ga "zlikovci iz Haga nikad ne uhapse".

"Dnevnik" navodi i da se na udaru "nešto blažih kritika" našao i Akcioni tim, za koji je Bramerc napisao da je radio sa smanjenim kapacitetom i efikasnošću, "zbog političke nestabilnosti i neizvesnosti" u Srbiji.

Konstatujući da je nekoliko njegovih sagovornika tokom posete Beogradu demonstriralo odlučnost da se dostigne puna saradnje s Tribunalom, Bramerc ističe da je, u odnosu na prethodni izveštaj, ipak postignut "ograničen napredak" u saradnji Srbije s Haškim tribunalom.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE