• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dačić i Papandreu: SPS bi u Internacionalu

Papandreu preneo spremnost Internacionale da započne proces prijema SPS-a u tu organizaciju, izjavio Dačič nakon sastanka u sedištu PASOK-a

 Dačić i Papandreu: SPS bi u Internacionalu  Izvor: MONDO

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je u petak tokom dana da mu je tokom sastanka u Atini predsednik Socijalističke internacionale Jorgos Papandreu preneo spremnost Internacionale na počne proces prijema SPS-a u tu organizaciju.

Glavne teme razgovora predsednika socijalističke grčke stranke PASOK i Socijalističke partije Srbije (SPS), Jorgosa Papandreua i Ivice Dačića, bile su političko stanje u Srbiji i na Balkanu i želja SPS-a da bude primljena u Socijalističku internacionalu (SI) čiji je Papandreu predsednik.

U telefonskoj izjavi Beti iz Atine, Dačić je kazao da je sa Papandreuom razgovarao i o političkoj situaciji u Srbiji i značaju uloge koalicije SPS - PUPS - JS, ali da rešenje te situacije nije nešto o čemu se odlučuje van Srbije.

Dačić je kazao da je današnji sastanak sa Papandreuom, predsednikom PASOK-a i Socijalističke internacionale, prvi razgovor na najvišem nivou SPS-a i PASOK-a posle 10 godina.

To je ujedno prvi ozbiljan razgovor na najvišem nivou još od Dejtona, SPS-a i Socijalističke internacionale, organizacije koja okuplja socijalističke, socijaldemokratske i radničke partije sveta.

Lider SPS-a je podsetio da ta stranka od osnivanja, kao programsko opredeljenje, ima ulazak u Socijalističku internacionalu, "porodicu ideološki bliskih stranaka".

"Svih ovih godina smo insistirali na ponovnom oživljavanju saradnje i drago nam je da su mnogi, i u svetu i u zemlji, shvatili značaj SPS-a. Raduje nas da postoji spremnost Socijalističke internacionale da se pristupi procesu našeg priključivanja odnosno prijema u tu organizaciju", rekao je Dačić.

Upitan da li je u razgovoru bilo govora i o formiranju vlasti u Srbiji, Dačić je odgovorio potvrdno, navodeći da su razmenjena mišljenja o političkoj situaciji u Srbiji "imajući u vidu značaj uloge koalicije SPS - PUP - JS".

Dačić je naglasio da "pitanje kako će se razrešiti (situacija u Srbiji) nije nešto o čemu se raspravlja i odlučuje van Srbije".

Upitan da li su u razgovoru izneti bilo kakvi uslovi za prijem SPS-a u internacionalu, Dačić je rekao da se nije razgovaralo "na takav način"

"Razgovarali smo o programskom ustrojstvu stranke, ideološkoj orijentaciji, odnosima, i razgovor je odisao pozitivnom atmosferom bez uslovljavanja sa bilo čije strane", naveo je Dačić.

Dačića je Papandreu primio u sedištu PASOK-a, nakon čega je za Dačića priredjen ručak kojem će, kako su Tanjugu preneli diplomatski izvori, prisustvovati i šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn.

Papandreu je nakon susreta izjavio novinarima da Internacionala "ima sve razloge da želi proširenje svoje porodice i dioprinese jačanju naprednih i socijalističkih snaga, kao i nastajanju naprednih levičarskih vlada u svetu i, naravno, na Balkanu".

Vođa grčke opozicije je ukazao i na "pravo Srbije za sistemsko uključivanje u evropske institucije (EU)".

"Kako će se rešiti političko pitanje Srbije, zavisi od faktora u Srbiji, dakle od nas samih", rekao je novinarima Dačić dodajući da je ovo bio prvi sastanak predsednika PASOK i SPS posle deset godina.

Povodom razgovora oko prijema u Socijalističku internacionalu, Papandreu je prethodno 16. maja izjavio da bi SPS, ako udje u vladu koja bi Srbiju povela ka Evropi, mogla da se nada prijemu u tu medjunarodnu organizaciju koja okuplja bezmalo 160 stranaka levog centra iz celog sveta.

"Želim da ohrabrim SPS i Dačića da se okrenu budućnosti. Mogu da zamislim da Dačić i SPS odigraju konstruktivnu ulogu u budućnosti Srbije", rekao je Papandreu, ističući spremnost da se uključi u proces koji bi SPS omogućio saradnju sa Internacionalom i da ispuni uslove da postane deo te političke porodice.

"Snage koje veruju u evropske integracije sada imaju istorijsku šansu, i nadam se da će SPS napraviti taj korak, jer bi to značilo da je ona krenula u novom pravcu, da nam je krenula u susret", rekao je predsednik Socijalističke internacionale.

On je dodao da je spreman da razgovara sa Dačićem "o izgledima da njegova stranka postane deo Socijalističke internacionale - posle odredjenih reformi".

"Mnoge stranke u balkanskim zemljama se menjaju. I naši socijalisti u Grčkoj su se reformisali. Za stranku koja prihvati vrednosti za koje se zalažemo naša vrata biće otvorena", naveo je on.

Sa Dačićem su u Atini i zamenik predsednika socijalista Žarko Obradović i potpredsednik stranke Milutin Mrkonjić.

Lider SPS se prošle sedmice u Moskvi sastao s liderom stranke Pravedna Rusija i predsednikom Saveta federacije Sergejom Mironovim.

"Pravedna Rusija" i "Jedinstvena Rusija" Vladimira Putina čine vladajuću koaliciju u Rusiji.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE