• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potočari: Sahranjeno 613 žrtava Srebrenice

U Potočarima je danas sahranjeno 613 žrtava Srebrenice. Prije toga, u Memorijalnom centru u Potočarima održan komemorativni skup.

 Potočari: Sahranjeno 613 žrtava Srebrenice Izvor: MONDO

Osim više hiljada građana, komemoraciji su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora u BiH, međunarodne zajednice, predstavnici Federacije BiH, kantona i mnogih federalnih opština. Nastradalima je poštu odao i položio vijanac na spomen-obilježje i Miladin Dragičević, izaslanik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Dragičević je rekao da je ljudski i moralni čin odati počast svim žrtvama i ne praviti razliku prema njihovoj nacionalnoj ili drugoj pripadnosti i da je to učinio u ime predjsednika i institucija Srspke.

Zamjenik načelnika srebreničke opštine Ćamil Duraković zahvalio je brojnim zvaničnicima i svima koji su danas došli u Potočare da izraze saosjećanje sa žrtvama i pozvao ih da pruže pomoć Srebrenici, "koja mora nastaviti život uprkos tome što se ovdje dogodilo".

Američki ambasador Patrik Mun rekao je da je došao da prenese saosjećanje američkog naroda sa žrtvama i istakao da je njegova zemlja odlučna da pruži pomoć da se sve žrtve pronađu, identifikuju i dostojno sahrane, a počinioci zločina procesuiraju radi stvaranja mogućnosti za pomirenje na ovim prostorima.

Ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović rekao je da se iz Potočara u svijet šalje poruka pravde, istine i mira, što su glavni ciljevi BiH koja želi da postane bezbjedna i prosperitetna zemlja. "Tri naroda u BiH moraju se suočiti sa prošlošću i odreći se zločinaca iz svojih redova da bi došlo do pomirenja i suživota", naglasio je Ahmetović, dodajući da je najveći broj žrtava ekshumiran, da treba nastaviti rad da svi nestali budu identifikovani i dostojno sahranjeni, na čemu se se mora istrajati.

Dočekan burnim aplauzom prisutnih, zamjenik premijera Turske Bulent Arinc prenio je pozdrave i saosjećanje državnog vrha i naroda Turske sa porodicama žertava i pozvao svjetsku zajednicu da učini sve da se tragedija kao u Srebrenici više nikada ne ponovi. "Turska se zalaže za mir i izgradnju bezbjedne BiH za budućnost sve djece koja ovdje treba žive i pozdravlja procesuiranje počinilaca zločina", poručio je Arinc.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, odajući poštu nastradalima i izražavajući saučešće njihovim porodicama, poručio je da istina pobjeđuje i da svi treba da služe toj istini.

"Svi koji su počinili zločine individualno treba da odgovaraju, a međunarodna zajednica će pružiti pomoć BiH da se liječi od ratnih rana i da postane sposobna i prosperitetna zajednica za buduće generacije", rekao je Incko napominjući da se samo istinom dolazi do pomirenja i izgradnje bolje budućnosti u BiH.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je da je ovo dan za tišinu. "Učimo djecu dobru i da vole jedni druge bez obzira kojoj naciji i rasi pripadaju, te da se međusobno poštujemo jer to daje snagu za budućnost regiona", poručio je Josipović.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović govorio je o ratnim stradanjima i izrazio saučešće porodicama srebreničkih žrtava, ističući da je to "najdublja rana bošnjačkog naroda i najveća mrlja međunarodne zajednice".

On je zahvalio predsjedniku Josipoviću na podršci u suočavanju sa prošlošću i izgradnji bolje budućnosti, kao i predsjedniku Srbije Borisu Tadiću koji je, kako je rekao, lani u Potočarima obećao da će Ratko Mladić biti uhapšen i održao je riječ.

Izetbegović je naveo da se zalaže za izgradnju mirne, cjelovite i prosperitetne BiH kao zemlje dobrih i dobronamjernih ljudi.

Nakon komemoracije i obraćanja zvaničnika, u bivšoj fabrici akumulatora koja je dodijeljena u vlasništvo Memorijalnom centru, delegacije su odale poštu i položile cvijeće na spomen obilježje u sakralnom dijelu ovog kompleksa gdje se, uz vjerski obred koji predvodi poglavar Islamske vjerske zajednice Mustafa Cerić, obavlja ukop 613 identifikovanih Bošnjaka iz Srebrenice i drugih opština, nastradalih u julu 1995.godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE