• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŽRS: Do kraja jula martovska plata

Radnicima ŽRS do kraja jula biće isplaćena martovske plata u punom iznosu i topli obrok za februar i mart.

 ŽRS: Do kraja jula martovska plata Izvor: MONDO

Premijer RS Aleksandar Džombić i predstavnici rukovodstva i sindikata ŽRS dogovorili su danas da menadžment ovog preduzeća do kraja jula isplati radnicima martovsku platu u punom iznosu i topli obrok za februar i mart.

Generalni direktor ŽRS Dragan Savanović istakao je da je u ovom preduzeću zaposleno 3 535 radnika, a da je nakon prve analize predloženo smanjenje za 368 radnih mjesta.

Sagovornici su tokom sastanka ocijenili da postoji još prostora za uštede u "ŽRS", te da se proces reorganizacije mora ubrzati, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

Predstavnici sindikata podržali su aktivnosti na racionalizaciji troškova i novoj sistematizaciji radnih mjesta, a sve u cilju što brže stabilizacije stanja u preduzeću.

Na sastanku je razgovarano i o statusu radnika nakon što njihova radna mjesta budu ukinuta, kao i o daljim mjerama na reorganizaciji preduzeća.

"Direktori ŽRS vrše opstrukcije"

Generalni direktor "Željeznica Republike Srpske" (ŽRS) Dragan Savanović izjavio je danas da sadašnji rukovodeći kadar ovog preduzeća vrši određene opstrukcije, istakavši da bi kvalitetnom sistematizacijom radnih mjesta na godišnjem nivou bilo ušteđeno oko devet miliona KM.

"Ne postoji opstrukcija radnika, nego direktora sektora i izvršnih direktora, a mislim da se tu prije svega radi o ličnim interesima. Prema prijedlogu izvršnih direktora u ŽRS-u je oko 360 radnih mjesta više nego što je potrebno, ali sam ubijeđen da je još toliko radnih mjesta viška", rekao je novinarima Savanović, nakon sastanka sa premijerom RS Aleksandrom Džombićem i ministrom saobraćaja i veza Nedeljkom Čubrilovićem.

On je istakao da je dio sistematizacije radnih mjesta gotov, ali da u principu nije zadovoljan ponuđenim rješenjima izvršnih direktora.

"Tu još uvijek ima rezervi da se usklade obaveze prema radnicima i broj radnika prema stvarnim potrebama, te da se napravi optimalan broj radnika kako bi se mogli uskladiti prihodi i rashodi. Optimalan broj radnika u ŽRS-u bi bio šest ili sedam po kilomteru pruge", rekao je Savanović.

Prema njegovim riječima, sistematizacijom bi bio stvoren tehnološki višak radnika za koje treba da se brinu ŽRS, ali i cjelokupno društvo.

"Niko se ne treba bojati da će ostati bez posla i da će biti izbačen na ulicu. U obavezi smo da po proglašenju nekoga tehnološkim viškom ponudimo određena rješenja", rekao je Savanović i dodao da niko u ŽRS nema spiskove radnika koji će biti tehnološki višak.

Savanović je naglasio da ima bezrezervnu podršku premijera RS i resornog ministra u nastojanjima da riješi postojeće probleme u ovom preduzeću.

Svih šest sindikata ŽRS stupilo je 3. juna u štrajk zbog, kako su naveli, nepoštivanja sporazuma postignutog 15. februara sa Upravom preduzeća, a 8. juna stupili su i u generalni štrajk.

Generalni štrajk prekinut je 16. juna, jer je Vlada RS uplatila "Željeznicama" pet miliona KM za dva regresa i topli obrok radnicima, čime je ispunjen najveći broj zahtjeva i prestali su razlozi za štrajk.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE