• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za vrtiće u RS dva i po miliona KM

Iz Budžeta predsjednika RS biće izdvojeno dva i po miliona KM za renoviranje i izgradnju vrtića u Srpskoj.

 Za vrtiće u RS dva i po miliona KM Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izdvojiće iz Budžeta predsjednika RS po 30 hiljada KM za poboljšanje rada 32 vrtića u isto toliko opština u RS, po 60 hiljada KM opštinama koje imaju po dva vrtića, 180 hiljada KM za renoviranje četiri vrtića u Bijeljini, 780 hiljada KM za opremanje dva vrtića u Banjaluci, a po 250 hiljada za gradnju dva nova vrtića u Trebinju i Gradišci.

Predsjednik Dodik je naglasio da se na kreiranje posebne stavke u Budžetu predsjednika RS za predškolsko obrazovanje i vaspitanje odlučio zato što je svega 10 odsto djece u RS obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem, zato što 20 opština u RS uopšte nemaju predškolske ustanove i zato što lokalne zajednice ne posvećuju dovoljno pažnje ovoj oblasti.

On je naglasio da ovo nisu astronomski iznosi, ali da su iznosi koji poboljšavaju stanje i koji će omogućiti da se izgrade i opreme novi vrtići.

"U narednom periodu želimo da podstaknemo aktivnosti da u svakoj od 20 opštini koje nemaju predškolske ustanove već s jeseni kreiramo program sa lokalnim zajednicama i uz pomoć Vlade RS i javnog sektora u RS kako bu u idućoj godini sve te opštine imale predškolske ustanove", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa direktorima predškolskih ustanova u RS.

On je naglasio da je imajući u vidu narasle potrebe stanovništva RS kabinet predsjednika Republike dodijelio po 1.500 KM novčane pomoći za 100 porodica koje su odabrane u saradnji sa lokalnim službama socijalne zaštite.

Predsjednik Predsjedništva Udruženja radnika predškolskih ustanova u RS Nataša Radulović rekla je da je činjenica da sva djeca u RS ne mogu da dobiju mjesto u vrtiću gorući problem RS koji do sada gotovo niko nije uvažavao.

"Predškolski radnici, mališani koji su u predškolskim ustanovama RS i direktori predškoslkih ustanova u RS koji su danas ovdje prvi put su doživjeli da ih primi jedan predsjednik i da im pomogne. To dosad nikad nije bilo. Mi smo svi presrećni jer će svaka naša ustanova dobiti dio sredstava namjenjenih za nove vrtiće, opremu ili sanaciju a što će poboljšati uslove u kojima živimo i radimo", rekla je Radulovićeva.

Ona je naglasila bi je se otvaranjem bar po jednog vrtića u svim opštinama u RS obuhvat djece u predškolskom vaspitanju i obrazovanju povećao sa 10 na 15 odsto.

Prema njenim riječima, samo u Banjaluci na mjesto u vrtiću čeka oko 1.400 mališana, ali će se taj broj smanjiti već u septembu opremanjem dva izgrađena vrtića u Krfskoj ulici i Osnovnoj školi "Sveti Sava" za koje će predsjednik RS izdvojiti novac.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE