• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Zlonamjerno saopštenje islamske zajednice

Dodik ocijenio da je saopštenje u kome se traži da se izvini svim muslimanima svijeta - zlonamjerno i klevetničko.

 Dodik: Zlonamjerno saopštenje islamske zajednice Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je da izuzetno zlonamjerno i klevetničko saopštenje Službe za odnose sa javnošću Rijaseta Islamske vjerske zajednice u BiH, u kome se traži da se izvini svim muslimanima svijeta, jer je izjavio da im se ne može vjerovati, potvrđuje ispravnost njegovog uvjerenja da Islamska zajednica kroz obračun sa neposredno izabranim predsjednikom RS pokušava da se obračuna sa Srpskom.

Dodik je rekao da se iz saopštenja, koje u sebi sadrži mnogo manipulacija i kleveta, može jasno vidjeti sa koliko mržnje i netolerancije rukovodstvo jedne vjerske zajednice pokušava da se, kroz obračun sa neposredno izabranim predsjednikom Republike Srpske, obračuna sa cijelom Srpskom i njenim narodom.

"Optužujući institucije Srpske za, kako je navedeno u saopštenju, `genocid`, a mene kao navodnog `nasljednika genocidne tradicije` mojih prethodnika, rukovodstvo Islamske vjerske zajednice pokušava da na perfidan način optuži cijelu Srpsku za zločin počinjen u Srebrenici. Upravo je način na koji je saopštenje sročeno najbolji pokazatelj gdje stanuje rasizam i šovinizam u BiH", poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske je ocijenio da je vađenjem iz konteksta jedne rečenice, koji je iskučivo političke prirode i nema nikakve veze sa religioznim osjećanjima, Islamska vjerska zajednica, na čelu sa svojim vrhovnim poglavarom reisom-ul-ulemom Mustafom Cerićem, potpuno zlonamjerno potvrđuje da je upravo ona najvažniji politički subjekat kod Bošnjaka u BiH i da svojim djelovanjem ne doprinosi ni povjerenju niti pomirenju naroda u BiH.

"Nikada nisam dovodio u pitanje pravo svih na slobodno ispovijedanje vjere, uz dužno poštovanje religioznih osjećanja svih građana. Međutim, BiH je sekularna država i nedopustivo je da poglavari vjerskih zajednica iznose političke stavove i političke kvalifikacije, krijući se iza svojih vjernika, što reis Cerić često čini", istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da se reis Mustafa Cerić svojim izjavama godinama legitimiše kao politički predstavnik Bošnjaka.

"Pamtimo dobro poruku da je Bosna zemlja Bošnjaka i da kome se to ne sviđa može da ide iz nje. Nismo zaboravili ni reisov poziv Harisu Silajdžiću da napiše novi Ustav BiH bez entiteta, da bi ostao upamćen kao Mehmed Fatih, Gazi Husrefbeg i Alija Izetbegović. Sjećamo se njegovog žala za državom, u kojoj bi se bošnjačkom narodu priznao većinski status. `Kakvog smisla ima demokratija ako ne priznaje pravo većine da kuća ima jednog domaćina`, pitao se reis Cerić", podsjetio je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da upravo zbog ovakvih izjava, koje s vremena na vrijeme ponavljaju ili recikliraju pojedini političari bošnjačkog naroda, Srpska nema pravo na lakovjernost.

"To što reis-ul-ulema smatra da je Bosna u vlasništvu Bošnjaka i da druga dva naroda ima da ćute jer su manjina, govori upravo o namjerama da se, kroz igru brojeva, izvrši majorizacija druga dva naroda. Iz našeg uvjerenja da je BiH država koja nema većinu, ni manjinu, u kojoj su sva tri konstitutivna naroda ravnopravna, rekao sam da mi ne možemo nadglasati muslimane, niti želimo da oni nas mogu nadglasati, i da je nadglasavanje jedne grupe naroda naspram druge jasan signal da Bosna ne može preživjeti. Negativno istorijsko iskustvo nas opominje da ne smijemo vjerovati u dobre namjere muslimana", naglasio je Dodik.

"Reisu Ceriću je i više nego jasno da sam upotrijebio termin muslimani, misleći na Bošnjake, jer se i sami među sobom i danas tako zovu, a svi smo ih tako i zvanično i nezvanično zvali decenijama, i da taj termin u kontekstu moje izjave nema apsolutno nikakav religijski prizvuk“, pojasnio je predsjednik Srpske.

Koliko je zluradosti i loše namjere stalo u samo jedno saopštenje, dodao je Dodik, potvrđuje i činjenica da se Cerić sada pokušava sakriti ne samo iza muslimana u BiH, već iza cijelog muslimanskog svijeta.

"Ukoliko reis želi da i dalje izdaje naređenja izvršnoj vlasti, što je nedavno činio u Federaciji, uvodi šerijat u BiH i dijeli lekcije političarima koji su neposredno birani na izborima, pozivam ga javno da napusti vjersku funkciju, izađe na izbore, i ako bude izglasan da se bavi politikom. U suprotnom, ovakvo njegovo djelovanje sa pozicije vrhovnog poglava jedne vjerske zajednice doprinosi destabilizaciji BiH i podrivanju krhkog povjerenja među etničkim i vjerskim zajedicama koje ovdje žive", ocijenio je predsjednik RS Milorad Dodik.

Dodik je Ceriću preporučio, da ukoliko želi da nastavi da se bavi manipulacijama i podmetanje, da se ne bavi ni politikom, da ne bi brzo završio na političkom smetljištu BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da bi država BiH mogla da bude organizovana kao skup više teritorijalnih jedinica, pri čemu bi jednu od tih federalnih ili konfederalnih jedinica činila Republika Srpska.

"Da bi se na nivou države formiralo nekoliko zajedničkih funkcija, o tome bi trebalo da se dogovore federalne, konfederalne jedinice i da ih zatim izdignu na nivo BiH, tako da bi one mogle da postanu zajedničke. Vjerujem da je tako nešto moguće", rekao je Dodik za bečki dnevnik "Standard".

On je ocijenio da je to možda jedini recept koji bi "mogao da se pojavi na istom stolu na kojem se sada nalaze skoro neprijateljski koncepti", a to su na jednoj strani dalja centralizacija, a na drugoj oni koji uopšte ne žele da budu u BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE