• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tuševljak: Ganić odgovoran za Dobrovoljačku!

Šef Tima MUP-a RS za istraživanje ratnih zločina Simo Tuševljak tvrdi da je Ejup Ganić odgovoran za sve što se desilo u Dobrovoljačkoj ulici.

 Tuševljak: Ganić odgovoran za Dobrovoljačku! Izvor: MONDO

On je istakao da je Alija Izetbegović, predsjednik Predsjedništva BiH, ovlastio Ganića da vodi Predsjedništvo, a iz zapisnika se vidi na koji način je napad planiran i izveden.

Nakon pregleda dijela zapisnika sjednice Predsjedništva od 3. maja 1992. godine, koji je u posjedu "Nezavisnih novina", Tuševljak je rekao da se iz materijala jasno vidi, ne samo da je Ganić bio odgovoran za događaje u Dobrovoljačkoj ulici, kada je presječena i napadnuta kolona JNA koja se povlačila iz Sarajeva, nego i da je Predsjedništvo imalo punu kontrolu nad snagama Teritorijalne odbrane i policije, koje su kasnije napale kolonu.

Prema zapisniku, na ovoj vanrednoj i proširenoj sjednici su, osim Ganića, koji je predsjedavao sjednicom, bili prisutni članovi Predsjedništva Stjepan Kljujić i Fikret Abdić, predsjednik Vlade RBiH Jure Pelivan, potpredsjednik Vlade Rusmir Mahmutćehajić, ministar odbrane Jerko Doko i ministar unutrašnjih poslova Alija Delimustafić.

Kontekst ove sjednice je razgovor članova Predsjedništva i ostalih visokih funkcionera BiH šta će uraditi s kolonom JNA, koja bi trebalo da se povuče iz Sarajeva.  U trenutku sjednice Izetbegović se nalazi s generalom Luisom Mekenzijem, komandantom UNPROFOR-ovih trupa, u koloni koja iz kasarne Lukavica prolazi kraj Predsjedništva BiH na putu ka Komandi Druge vojne oblasti, u kojoj se nalaze opkoljeni i slabo naoružani oficiri i vojnici JNA s komandantom Druge vojne oblasti generalom Milutinom Kukanjcem.

Tuševljak objašnjava da se iz transkripta vidi da je Ganić odlučio da ne puca na kolonu u kojoj je Izetbegović prilazio Komandi, nego da kolonu napadnu kada Kukanjac bude izlazio iz Komande. "Ganić dozvoljava 'prilaz' koloni Komandi, ali jasno kaže da 'ne zna kako će ići izlaženje iz kasarne', što govori o pripremi napada na kolonu", rekao je Tuševljak i dodao da je Kljujić faktički rekao da ga ne interesuje šta će se desiti s kolonom koja bude izlazila, jer "to nije naše". (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE