• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plata parlamentaraca šest puta veća od prosječne

Poslanik u Parlamentu BiH samo po osnovu plate i paušala ima mjesečna primanja oko 5.140 maraka, što je 6,6 prosječnih plata ili čak 15,4 prosječnih penzija

 Plata parlamentaraca šest puta veća od prosječne Izvor: MONDO

Centar za i istraživanja i studije GEA ponovo je od državnog i entitetskih parlamenata zatražio da se preispitaju načini utvrđivanja plata poslanika i delegata, koje su i do šest puta više od prosječnih plata.

Ovaj centar prošle godine je uradio istraživanje u kojem je navedeno da poslanik u Parlamentu BiH samo po osnovu plate i paušala ima mjesečna primanja oko 5.140 maraka, što je 6,6 prosječnih plata ili čak 15,4 prosječnih penzija u BiH, piše "Glas Srpske".

Mjesečna primanja poslanika i delegata u Parlamentu FBiH u 2010. godini bila su 3.226 KM, odnosno 4,1 prosječna plata ili 9,4 penzije.

Najniža primanja imaju poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Vijeću naroda RS, koja iznose 2.678 KM, odnosno 3,7 prosječnih plata ili 8,4 penzije.

U istraživanju je naglašeno da visina poslaničke plate u evropskim zemljama, koje su analizirane, kao što su Norveška, Njemačka, Slovenija, Litvanija, Belgija, pa i u Evropskom parlamentu, ni u jednom slučaju ne prelaze iznos od tri prosječne plate. Ista situacija je i u Srbiji i Hrvatskoj.

"Ovakav nesrazmjer između visine poslaničkih plata i životnog standarda građana u BiH ukazuje na ozbiljne probleme i nedostatke u funkcionisanju postojećih modela utvrđivanja plata u navedenim domaćim parlamentima", navedeno je u izvještaju.

GEA preporučuje da se plate i naknade poslanika i delegata zakonski regulišu, te da se utvrdi visina njihovih zarada u iznosu ne većem od tri prosječne plate.

"Treba ukinuti i surogat plate i naknade za rad u komisijama i odborima", navodi se u preporukama, čijom bi se primjenom ostvarile budžetske uštede od minimalno 2,5 miliona maraka godišnje u Parlamentu BiH, 1,4 miliona u Parlamentu FBiH i 300.000 maraka u Narodnoj skupštini i Vijeću naroda RS.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE