• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska će opet uvoziti pšenicu

Ministar poljoprivrede RS Miroslav Milovanović izjavio je da Srpska ima problema sa manjkom pšenice, koju će i ove godine morati da uvozi

 Srpska će opet uvoziti pšenicu Izvor: MONDO

"Očekujemo da od domaćih ratara otkupimo od 35 do 40 hiljada tona pšenice. To nije dovoljno za potrebe Srpske, pa ćemo biti primorani da uvozimo hljebno žito iz Srbije, Mađarske i Hrvatske", rekao je Milovanović.

Milovanović je dodao da je zbog toga Vlada RS, u saradnji sa Poljoprivrednim institutom Srpske, počela izradu programa povećanja zasijanih površina i prinosa hljebnog žita."Cilj je da imamo sedam tona po hektaru", rekao je Milovanović za "Večernje novosti".

On je istakao da je su domaći ratari u neravnopravnom položaju u poređenju sa poljoprivrednicima iz okruženja, koji dobijaju veće podsticaje, ali da je otkupna cijena pšenice u RS od 0,43 KM korektna i trenutno najviša u regionu.

Govoreći o tvrdnjama ratara da im je suša smanjila prinose, Milovanović je rekao da još zvanično nije utvrđeno kolike su štete i da se podaci još prikupljaju. "Imamo informacije da je suša prouzrokovala velike štete na usjevima od Semberije do Lijevča polja, posebno na kukuruzu. Ministarstvo će nastojati da izađe u susret oštećenim ratarima", rekao je ministar.

On je rekao da se provjeravaju i informacije da se sistemi za navodnjavanje u RS nedovoljno koriste.

"Provjeravamo te informacije, ali naša saznanja sa terena govore da se sistemi za navodnjavanje, zbog ljudskog faktora i nemarnosti, ne koriste u punom kapacitetu, iako su u njih uloženi milioni maraka. Ako se utvrdi da je to tačno, planirane milionske investicije će, umjesto u sistem za navodnjavanje, biti usmjerene u sistem hladnjača širom RS", rekao je Milovanović.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE