• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Penzioneri, borci i opozicija protiv zakona PIO

Penzioneri, borci i opozicione partije u Srpskoj poručili da je neprihvatljiv predloženi nacrt zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

 Penzioneri, borci i opozicija protiv zakona PIO Izvor: MONDO

Udruženja penzionera Republike Srpske (RS), Boračke organizacije RS (BORS) i opozicionih stranaka u Narodnoj skupštini RS su tokom sjednice Narodne skupštine RS zatražili da ovaj nacrt zakona bude povučen iz parlamentarne procedure.

Predsjednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj rekao je novinarima da penzioneri neće prihvatiti predloženi nacrt zakona, navodeći da je stanje u Fondu PIO veoma teško, a da su penzije u RS najniže u Evropi.

"Penzioneri smatraju da ih je aktuelna vlast napustila i da su im prioritet neki drugi interesi", kazao je Rakulj, dodajući da penzioneri "neće ostati mirni" ako Vlada bude insistirala da se usvoji predloženi zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju.

BORS takođe ne pristaje na ponuđenu verziju zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO), jer su, kako je istaknuto, predloženim zakonskim rješenjem ugrožena ili poništena već priznata prava boračkih kategorija.

Predsjednik Predsjedništva BORS-a Dražen Perendija rekao je da se ne smije štediti na najsiromašnijim, a najzaslužnijim kategorijama stanovništva u RS.

"Naš stav je da nema umanjenja ni za jednu marku već dostignutih prava boraca. Nema štednje na najsiromašnijim, a najzaslužnijim kategorijama koje danas žive u RS. Gruba računica do koje smo došli je da 42 000 penzionisanih boraca Vojske RS u prosjeku na mjesečnom nivou gubi oko 125 maraka (oko 65 evra)", istakao je Perendija.

Prema njegovim riječima, Vlada boračkoj populaciji nije dala nikakvu garanciju da će njihova prava biti definisana zakon o pravima boraca.

"Naprotiv, imamo informacije da ova prava koja se sada poništavaju uopšte neće biti obuhvaćena zakonom o pravima boraca. Sumnjamo da zakon o pravima boraca namjerno kasni, jer su početni dogovori bili da oba zakona idu u paketu i da jedan drugog moraju pratiti", naveo je on.

Podsjećamo, Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić rekao je da novi zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju predviđa da se starosna penzija stiče sa navršenih 65 godina, dok je najniža granica za sticanje penzije 15 godina radnog staža.

Muškarci ostvaruju pravo na penziju sa 40 godina staža, a žene sa 35 godina staža.

Đokić je dalje naveo da nacrtom ovog zakona nisu date garancije učesnicima NOR-a i demobilisanim borcima proteklog rata da će im penzijski osnov biti 480 maraka.

"On se sada ne garantuje, nego se izračun tih penzija vrši na osnovu ukupnog broja godina staža, kao što se to obračunava i za sve ostale penzionere u RS", dodao je Đokić.

Prema njegovim riječima, reforma sistema PIO neophodna je RS, jer se od 2000. godine do sada broj penzionera povećao za 60 000, a broj zaposlenih u odnosu na broj onih koji vrše uplatu doprinosa kretao u odnosu plus, minus deset hiljada.

"Princip međugeneracijske solidarnosti u ozbiljnoj mjeri je ugrožen i moraju se uvoditi novi modeli da bi se održao sistem PIO, bio stabilan i mogao da u potpunosti garantuje i vrši redovne isplate penzija", istakao je Đokić.

Novi zakon o PIO u RS trebalo bi da stupi na snagu početkom naredne godine.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE