• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kazna za pijanog pješaka 300 KM!

Prema zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima u RS ako vas policajac primjeti kako pješačite u alkoholisanom stanju platićete i do 300 KM.

 Kazna za pijanog pješaka 300 KM! Izvor: MONDO

Pješak koji prelazi ulicu u alkoholisanom stanju platiće kaznu od 100 do 300 maraka, dok će vozač koji ne ukloni blato, snijeg i druge materije sa točkova, vjetrobranskih stakala i ostalih dijelova vozila, kao i kolovoza, platiti kaznu od 50 KM.

To su samo neke od kazni koje su propisane Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske koji je nedavno stupio na snagu, prenosi "Glas Srpske".

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza RS Nataša Kostić rekla je "Glasu Srpske" da će kaznu od 100 do 300 maraka platiti i vozač koji upotrebljava sredstva za ometanje uređaja kojim se mjeri brzina kretanja vozila, kao i svi oni čija se vožnja može okarakterisati kao nasilnička.

"Istim iznosom novčane kazne kazniće se i vozači koji ne poštuje saobraćajnu signalizaciju i pravila kretanja u kružnom toku, ali i oni koji ne obrate pažnju na djecu u saobraćaju. Osoba koja pusti dijete starosti do šest godina da samo učestvuje u saobraćaju na kolovozu bez pratnje lica starijeg od 16 godina takođe će biti kažnjena od 100 do 300 maraka", kazala je Kostićeva.

Naglasila je da će novčanu kaznu od 40 maraka platiti vozač koji za vrijeme vožnje uključi audio-uređaj toliko glasno da ne može da čuje zvučne signale ostalih vozača, ali i onaj koji se nepropisno zaustavlja i parkira.

"Vozač javnog prevoza koji drži otvorena vrata biće kažnjen sa 50 KM, kao i svi oni koji u zoni smirenog saobraćaja upravljaju vozilom većom brzinom od deset kilometara na čas", rekla je Kostićeva i dodala da će vozači koji prekrše ove propise i izazovu saobraćajnu nesreću biti kažnjeni novčanom kaznom od 400 do 1.200 KM, te će im biti izrečena zabrana upravljanja vozilom od jednog do tri mjeseca i uračunata dva kaznena boda.

Prema riječima Kostićeve, novčanom kaznom od 800 do 2.400 KM kazniće se organizator sportske i druge manifestacije ako se ona organizuje bez prethodno pribavljenog rješenja MUP-a, ili se ne preduzmu sve mjere bezbjednosti.

"Vozaču za vrijeme vožnje nije dozvoljeno da upotrebljava slušalice za slušanje audio-uređaja na oba uva. Za vrijeme kretanja vozila zabranjeno je uskakati i iskakati iz vozila, otvarati vrata, naginjati se van i kačiti se za vozilo", kazala je Kostićeva.

Kada je riječ o kaznama koje su ranije propisane, prelaženje ulice mimo pješačkog prelaza kažnjava se sa 40 KM.

Pomoćnik ministra transporta i komunikacija BiH Zoran Andrić rekao je da je na osnovu Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH broj kaznenih bodova koji se može dodijeliti vozačima jedan ili dva, u zavisnosti od prekršaja koji je pričinjen.

"Ako u toku jedne godine vozač dobije sedam kaznenih bodova, nadležni organ pozvaće ga na predavanje o posljedicama koje proizlaze iz nepoštivanja i nepoznavanja saobraćajnih propisa", kazao je Andrić.

Prema njegovim riječima, vozaču koji u toku jedne godine skupi najmanje deset kaznenih bodova biće oduzeta vozačka dozvola jedan mjesec i biće upućen na provjeru poznavanja saobraćajnih propisa.

Andrić napominje da vozač koji ima više od dva grama alkohola u krvi dobija odmah dva kaznena boda, dok vozač koji u naselju prelazi ograničenu brzinu takođe može da dobije odmah dva kaznena boda.

(MONDO, foto ilustracija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE