• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povlačenje sa tržišta kineskih kutlača

Agencija za bezbjednost hrane BiH zatražila je od inspekcijskih organa da hitno preduzmu pojačane mjere kontrole i sa tržišta povuku kutlače od melamina porijeklom iz Kine.

 Povlačenje sa tržišta kineskih kutlača Izvor: MONDO

Ova mjera je uvedena zato što one imaju nedozvoljeno otpuštanje formaldehida, a povlače se kako bi se smanjio potencijalni rizik po zdravlje ljudi.

Agenciji je juče putem Evropskog sistema za brzo upozoravanje o životnim namirnicama i hrani za životinje (EU RASFF) skrenuta pažnja na kutlače od melamina porijeklom iz Kine, isporučene preko Slovenije u BiH.

Kina je u proteklih šest mjeseci devet puta prijavljivana putem EU RASFF-a zbog otpuštanja formaldehida iz njenih proizvoda, saopšteno je iz Agencije.

U Sloveniji je naređeno povlačenje proizvoda sa tržišta nakon što su Inspektorat za zdravlje te zemlje i Nacionalni institutu za javno zdravstvo ustanovili otupštanje formaldehida veća od maksimalno dozvoljenog.

Otpuštanje/migracija formaldehida u hranu je opasno po zdravlje ljudi, jer kod dugotrajne izloženosti može da ima kancerogeno dejstvo i izazove alergijske reakcije.

Potrošači, koji su eventualno kupili proizvode deklaracije melaminska kutlača i melaminska kutlača sa vrhom, porijeklom iz Kine, čiji je uvoznik SILK Trejd Tešanj Bukva, mole se da ih ne koriste i da ih vrate prodavcu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE