• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Izgradićemo mehanizam odbrane RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će RS izgraditi mehanizam svoje odbrane od onih koji je podrivaju.

 Dodik: Izgradićemo mehanizam odbrane RS Izvor: MONDO

Dodik je rekao da su oni koji danas vode RS uvjereni da Srpska ima pravo na što širu nacionalnu integraciju, pa i državnu sa Republikom Srbijom, jer je Srbija matica srpskog naroda i RS se toga ne treba stidjeti.

"Srpska je za nas svetinja koju sadašnje rukovodstvo nikada neće izdati. RS je na dobrom putu i neće dati ništa od svojih prava koja joj po Dejtonu pripadaju, već će u budućnosti samo jačati i tražiti prava koja su joj oteta", istakao je Dodik, obraćajući se okupljenima u Milića Gaju kod Kozarske Dubice povodom obilježavanja 70. godišnjice od podizanja ustanka protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik RS je naglasio da nema nijedne dileme u postojanje RS i da je srpski narod zaslužio da ima svoju Republiku. "RS je danas najvažniji politički faktor u BiH i nema BiH bez RS, ali RS može bez BiH", rekao je Dodik.

On je naveo da srpski narod više nema pravo ni na jednu istorijsku iluziju, a jedino je tačno da RS nije iluzija. "To što nas drže u BiH ne znači da su u pravu, RS pripada srpskom narodu i drugima koji žele to da prihvate", rekao je Dodik.

On je napomenuo da je RS stabilna i mirna i da se rukovodstvo bori da obezbijedi što više posla, pomogne poljoprivredu u visini od 60 miliona maraka na godišnjem nivou.

"Želimo da vidimo rehabilitovano selo u RS i razvoj industrije i to je naš dug prema ljudima i našoj djeci koja će ovdje živjeti", istakao je Dodik.

On je rekao da ekonomija nije samo u problemu na ovim prostorima, već i širom svijeta, navodeći da će na večerašnjim vijestima biti najvažnija da li će SAD izbjeći ekonomsku propast ili ne.

"Tako da djeluje da smo mi mnogo stabilnija priča i daleko od propasti. RS nikada propasti neće, jer je naša vjera u ono što imamo danas najjača, a to je Srpska", istakao je predsjednik RS.

Govoreći o obilježavanju Dana ustanka u Drugom svjetskom ratu, Dodik je rekao da je ponosan što pripada srpskom narodu koji ima veliku slobodarsku tradiciju, koji je najvećim dijelom u bivšoj Jugoslaviji nosio antifašističku borbu, zbog čega ne može biti zločinački i genocidan.

"Srpski narod je slobodarski jer je slobodu želio da podijeli i živi sa drugim narodima u Jugoslaviji, ali drugi to nis htjeli", rekao je Dodik.

On je rekao da činjenice ostaju da je u Drugom svjetskom ratu u partizanskim jedinicama najviše bilo Srba, dok su drugi narodi djelimično učestvovali.

"Postoji samo jedna razlika između borbe od 1941. do 1945. i 1991. godine, a to je da su Srbi vjerovali da izborena sloboda 1945. pripada svima, a 1991. godine su shvatili da tu slobodu žele da ugroze oni sa kojima su je 1945. dijelili", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da neki u Sarajevu danas žele da prisvoje civilizivane vrijednosti antifašizma i govore da to pripada samo njima, ali to nije tačno.

"Zasluge pripadaju ovdje, jer je ovdje podignut ustanak, a ne u Sarajevu, Bugojnu ili Zenici i ovdje u Potkozarju u RS narod se okupio i podigao ustanak", naglasio je Dodik.

Dodik je ponovio da bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ne može biti perjanica antifašističke borbe kada je njegov otac Alija Izetbegović bio u Handžar diviziji.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE