• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Silovanja ostaju neprijavljena

Ni petina slučajeva silovanja koja su se desila u Srpskoj proteklih godina ne bude prijavljena, navode iz udruženja žena u RS.

 Silovanja ostaju neprijavljena Izvor: MONDO

Iako je prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) u proteklih deset godina zabilježeno ukupno 190 krivičnih djela silovanje, u organizacijama žena smatraju da ova cifra ne predstavlja ni petinu silovanja koja su se desila proteklih godina.

U nevladinim organizacijama ističu da je broj silovanja mnogo veći od evidentiranog, jer žene teško odlučuju da prijave policiji da su silovane, zbog okruženja u kojem žive i straha da ne budu izložene linču javnosti, što potkrepljuju i podatkom da je u Srbiji prijavljeno samo deset odsto silovanja koja se dese tokom godine.

Pravna savjetnica u Pravnom savjetovalištu "Udružene žene Banjaluka" Lana Jajčević ističe kao jedan od razloga neprijavljivanja to što su žene više puta saslušavane na iste okolnosti, odnosno više puta proživljaju ovu traumu - piše "Fokus".

"S druge strane, prisutno je patrijarhalno okruženje, koje još vjeruje da su žene krive zato što su silovane. Postavljaju se pitanja o tome kako je bila odjevena žena ili zašto je hodala u kratkoj suknji. Pitanje zašto je u to doba prolazila nekom ulicom postavlja se ženi, ali nikada i muškarcu", istakla je Lana Jajčević, te dodala da je crna brojka stvarnih silovanja u RS nekoliko puta veća od one koju statistike pokazuju.

Prema njenim riječima, žrtva se uvijek želi prikazati kao žena lakog morala, često je unaprijed osuđena, a kazne koje se izriču za silovanje isuviše su blage i počiniocu krivičnog djela uzimaju se olakšavajuće okolnosti, ako je porodičan čovjek.

I predsjednica Udruženja žena "Odlučna žena" Bijeljina Danijela Radosavljević potvrđuje da žene još nisu spremne da govore o silovanjima i da se teško odlučuju da prijave silovanje, jer je sredina ta koja je nju unaprijed osudila, govoreći da je sama to izazvala.

Istog je mišljenja i Mirjana Gavranić, predsjednica Udruženja žena "Astra" Šipovo, navodeći da mnoge žene za sebe zadržavaju takva crna iskustva i to zbog sredine u kojoj žive i zbog toga što većina uvijek misli da je žena ta koja je kriva što je silovan.

Prema podacima iz Pregleda bezbjednosne problematike od 2001. godine do 2009. godine MUP RS, 2002. godine registrovano je najviše silovanja, i to čak 30 krivičnih djela. Prema podacima MUP, prošle godine bilo je 13 krivičnih djela silovanja, a za šest mjeseci ove godine tri krivična djela.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE