• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jovan Divjak na slobodi!

Austrijsko pravosuđe odbacilo je zahtjev Srbije protiv Jovana Divjaka, koji je od danas na slobodi, objavila je TV1.

 Jovan Divjak na slobodi! Izvor: MONDO

Divjak trenutno nalazi u kancelariji svog advokata, gdje će mu biti saopštena odluka austrijskog suda, saznaje Sarajevo-x.com .

Bivši general Armije BiH bi već danas popodne privatnim avionom Sanele Dženkins mogao da stigne u Sarajevo, javlja ovaj Internet portal.

Zahtjev BiH za izručenje Divjaka nije ni razmatran jer je bio nepotpun.

Jovan Divjak je uhapšen je 3. marta na aerodromu u Beču po potjernici iz Srbije zbog događaja u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine.

Nakon kraćeg zadržavanja u ekstradicijskom pritvoru, Divjak je uz kauciju pušten na slobodu i od tada se nalazi u Beču i čeka na održavanje ročišta u austrijskom sudu, nadležnom za rješavanje tog predmeta.

Direktor Centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske Janko Velimirović izjavio je danas da odluka austrijskog suda u Kornburgu kojom se odbija zahtjev Srbije za izručenje Jovana Divjaka, osumnjičenog za ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, potvrđuje pristrasan odnos dijela međunarodne zajednice prema događajima sa početka rata u BiH.

"Veliko pitanje je kakva će biti sudbina predmeta ratnih zločina koji se nalaze u pravosuđu Srbije i raspisivanja interpolovih potjernica, jer to nema nikakvog efekta", rekao je Velimirović Srni.

Prema njegovim riječima, iznenađuje i konstatacija da nadležni organi BiH nisu dostavili potpunu dokumentaciju u slučaju Divjak.

"Bili smo svjedoci da organi BiH, odnosno Tužilaštvo i Ministarstvo pravde, tvrde da su austrijskim pravosudnim organima dostavili svu neophodnu dokumentaciju koja se odnosi na ovaj slučaj", dodao je Velimirović.

Zamjenik tužioca Srbije za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da u odluci austrijskog suda kojom se odbija zahtjev Srbije za izručenje Jovana Divjaka, osumnjičenog za ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, očigledno postoje neki drugi razlozi koji nemaju veze sa pravom.

Vekarić je rekao Srni da u ovom slučaju nije samo riječ o radu tužilaštva, nego i suda, srpskih pravosudnih organa koji analiziraju argumente, činjenice, dokaze.

"Mi smo u predmetu `Divjak`, u skladu sa prikupljenim dokazima, podnijeli zahtjev za provođenje istrage. Zahtjev je proslijeđen u skladu sa propisima istražnom sudiji, koji ga je prihvatio i donio rješenje o provođenju istrage", naveo je Vekarić.

On je dodao da im Divjak nije bio dostupan, a da se u tom slučaju određuje pritvor i raspisuje naredba za potjernicu.

Rukovodilac Tima Republike Srpske (RS) za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih lica Staša Košarac rekao je da je odluka austrijskog suda da odbije zahtjev Srbije za izručenje Jovana Divjaka poražavajuća za dobre ljude u BiH i njihove namjere da svi oni za koje postoje osnovi sumnje da su počinili ratni zločin u BiH odgovaraju pred licem pravde, ali i očekivana s obzirom na dosadašnje slične situacije.

On je naglasio da je današnja odluka suda u Kornburgu dodatna obaveza da predstavnici srpskog naroda u organima vlasti BiH nadziru šta će se događati u predmetu Dobrovoljačka u Tužilaštvu BiH, jer Divjak današnjim činom odbijanja da bude isporučen Srbiji nije oslobođen optužbi.

"Mislim da je ovo veoma loša poruka za sve građane BiH jer će i dalje polarizovati ukupne odnose u BiH, jer mi ćemo danas imati situaciju da će sarajevskog Valtera u liku Jovana Divjaka dočekati Sarajevo, a da ćemo mi u RS biti tužni zbog te činjenice", rekao je Košarac Srni.

Odluka austrijskog suda u Kornburgu kojom se odbija zahtjev Srbije za izručenje Jovana Divjaka, osumnjičenog za ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici, pokazuje da su prema žrtvama rata ponovo na djelu diskriminacija i pristrasno ponašanje institucija BiH, kojima pomaže međunarodni factor, rekao je predsjednik Organizacije poginulih i zarobljenih vojnika i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović.

Mitrović je izjavio Srni da se nakon puštanja na slobodu člana ratnog Predsjedništva RBiH Ejupa Ganića ponavlja isti scenario Ministarstva inostranih poslova i Ministarstva pravde BiH.

"Austrijski sud je Divjaka vratio kao građanina da se brani sa slobode, ali s obzirom da je osumnjičen za takve zločine on mora biti pritvoren, jer je učestvovao i u drugim zločinima Armije BiH, a ne samo u Dobrovoljačkoj ulici", rekao je Mitrović.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE