• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brisel: Ministri EU o Srbiji i Euleksu

Šefovi diplomatija Evropske unije će u ponedeljak u Briselu razmeniti mišljenje o unutrašnje-političkom stanju u Srbiji i o Euleksu.

 Brisel: Ministri EU o Srbiji i Euleksu Izvor: MONDO

Oni će pružiti podršku formiranju vlade u Beogradu koja bi omogućila ubrzano priključivanje Srbije Uniji i dobijanje statusa kandidata za članstvo.

Kako je potvrđeno Beti u srpskom Ministarstvu spoljnih poslova, tom sastanku će prisustvovati i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji u Brisel putuje na poziv Saveta ministara EU.

Zvaničnici u Evropskoj komisiji su u izjavi Beti naglasili da će prevashodno od "političke volje" buduće srpske vlade zavisiti da li bi Srbija možda do kraja ove, ili početkom iduće godine dobila i status kandidata za članstvo u EU.

Ministri inostranih poslova i ministri odbrane EU, koji uporedo zasedaju u Briselu, dotaćiće i razvoj situacije na Kosovu, imajući u vidu da je EU zapala u velike teškoće zbog toga što pokušava da bez saglasnosti UN razmesti svoju misiju Euleks na Kosovu.

Evropski diplomatski izvori preneli da EU i Ujedinjene nacije već neko vreme bezuspešno pokušavaju da utanače "memorandum o razumevanju" za usaglašeno postupanje i "prilagođavanje" situaciji posle 15. juna na Kosovu.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je da će u četvrtak razgovarati s generalnim sekretarom UN Ban Ki-Munom o međunarodnim misijama na Kosovu i izrazio očekivanje da bi Euleks i UNMIK verovatno mogli "neko vreme" da deluju zajedno na terenu.

"Nadam se da ću u četvrtak razgovarati s generalnim sekretarom UN i tada ćemo videti kakav je stav UN", izjavio je Solana pred početak sastanka Saveta ministara EU u Briselu.

"UNMIK je na terenu na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, kao i naša misija Euleks", izjavio je Solana, izražavajući nadu da će problemi koji dovode do kašnjenja misije Evropske unije biti rešeni.

"Prenos nadležnosti između dva autoriteta (UNMIK-a i Euleksa) će biti proces koji će trajati", izjavio je visoki predstavnik EU.

Na pitanje novinara da li očekuje da UNMIK i Euleks deluju zajedno, Solana je odgovorio da će "verovatno neko vreme" biti tako.

Predsedavajući Saveta ministara Evropske unije, slovenački šef diplomatije Dimitrij Rupel, izjavio je sa svoje strane da očekuje da misija Euleks bude "manje-više" razmeštena na Kosovu do stupanja na snagu kosovskog ustava, koje je predviđeno za 15. jun.

"Razmeštanje ide polako, ali sigurno … nadam se da će misija manje-više biti tamo u vreme stupanja na snagu ustava Kosova", izjavio je Rupel novinarima.

Ustav "nezavisnog Kosova", koji je usvojila skupština u Prištini i koji je dobio odobrenje specijalnog predstavnika Evropske unije Pitera Fejta, trebalo bi da stupi na snagu 15. juna.

Odbijanje kosovskih Srba i Beograda da pruže legitimitet misiji Euleks, kao i činjenica da Moskva blokira bilo kakav prenos nadležnosti s UNMIK-a na misiju EU, izazivaju zabrinutost u briselskim krugovima, koji su već neformalno najavili odlaganje njenog punog funkcionisanja na period od par nedelja do par meseci.

Na pitanje novinara da li postoji mogućnost da se Euleks ne rasporedi u regionima nastanjenim Srbima na Kosovu, Rupel je odgovorio odrečno.

"To ne bi bilo u skladu s našom odlukom … sve odluke Saveta ministara EU i rasprave idu u pravcu toga da misija Euleks bude razmeštena na čitavom Kosovu", izjavio je slovenački šef diplomatije.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE