• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Državljanstva BiH odreklo se 50.000 ljudi!

Državljanstva BiH su se u posljednih 12 godina odrekle 49.632 osobe!

 Državljanstva BiH odreklo se 50.000 ljudi! Izvor: MONDO

Ovo su podaci iz najnovijeg izvještaja "Prava migranata i članova njihovih porodica", koje je uradilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Isti podaci pokazuju da su, od ukupnog broja lica koja su se odrekla državljanstva BiH, dvije trećine stekle državljanstvo Austrije, Njemačke, Slovenije i Hrvatske, pišu "Nezavisne novine".

"Podaci Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH pokazuju da van zemlje živi 1.350.000 emigranata, što čini 35 odsto ukupne populacije BiH. Ovi podaci za većinu država ne obuhvataju mlađa lica, odnosno ona koja su rođena u zemljama prijema", navodi se u izvještaju.

Iako su posljednjih godina prisutni procesi radne migracija, odnosno privremenog zapošljavanja uglavnom niže i srednje kvalifikovanih radnika, značajno je prisutan i odliv visokoobrazovanih mladih ljudi, koji ima tendenciju rasta.

"S obzirom na to da ne postoje precizni podaci o odlivu mlade i visokoobrazovane radne snage iz zemlje, kao primjer mogu poslužiti pokazatelji Svjetske banke iz 2000. godine, prema kojima je procenat visokoobrazovanih koji su emigrirali iz BiH iznosio 23,9 odsto, što BiH stavlja na drugo mjesto u Evropi", navedeno je u izvještaju.

Procenat ljekara koji su kao obučeni kadar napustili BiH iznosio je 12,7 odsto.

"BiH bi uskoro mogla doći u poziciju da uvozi radnu snagu, jer se veliki dio ekonomski najaktivnijeg stanovništva nalazi u emigraciji", navodi se u izvještaju.

Demograf Stevo Pašalić istakao je da je BiH uvijek bila migraciona zemlja, što znači da je mnogo veći broj ljudi napuštao zemlju nego što je dolazio u nju.

"Procjene su da se ukupni demografski gubici kreću oko 800.000 lica. Oko 527.000 lica otišlo je u inostranstvo u periodu oko rata, dok se demografski gubici zbog smanjenja nataliteta procjenjuju na oko 100.000 lica", rekao je Pašalić.

Predsjednik Omladinskog savjeta Republike Srpske Bojan Grebenar ocijenio je da su navedeni podaci šokantni, ali da, nažalost, pokazuju pravu situaciju.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE