• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Macić optužen za mučenje srpskih civila

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Miralema Macića (42), koji je optužen za ratni zločin protiv srpskog civilnog stanovništva.

 Macić optužen za mučenje srpskih civila Izvor: MONDO

Prema optužnici, Macić je za vrijeme rata u BiH, kao pripadnik rezervnog sastava tadašnje CSB Mostar - SJB Konjic MUP-a RBiH, u mjestu Bradina u opštini Konjic, učestvovao u nečovječnom postupanju prema civilima srpske nacionalnosti.

Optužnica, koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, tereti Macića i da je postupao suprotno Ženevskoj konvenciji o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata.

Optuženog Macića zvanog ''Maca'', koji je rođen 5. jula 1969. godine u opštini Konjic, gdje je i nastanjen, uhapsili su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i nalazi se u pritvoru od 19. maja.

U optužnici se navodi da je optuženi Miralem Macić, neutvrđenog datuma u drugoj polovini maja 1992. godine, u popodnevnim časovima, zajedno sa nekoliko pripadnika SJB Konjic, izveo iz kuće ranjenog srpskog civila i nakon što su prešli kratak put, ispalio mu dva rafala u leđa, od čega je ranjenik preminuo.

U istom periodu optuženi Macić je iz kolone zarobljenih srpskih civila izveo jednog civila koji je zbog fizičke slabosti usporavao kretanje kolone i ubio ga ispalivši mu nekoliko hitaca u leđa iz automatske puške.

Kako se navodi u optužnici, 27. maja 1992. godine, nakon što su jedinice TO RBiH, MUP-a RBiH i HVO-a zauzele mjesto Bradina u opštini Konjic i zarobile veći broj civila srpske nacionalnosti, optuženi Macić je namjerno nanosio snažne fizičke i duševne boli civilima srpske nacionalnosti tako što ih je tukao nogama, rukama, kundakom puške po cijelom tijelu, skačući po leđima zarobljenika, udarajući ih električnim kablom i naređujući im da jedu listove novina.

Neutvrđenog datuma krajem juna 1992. godine ili početkom jula 1992. godine, u vrijeme kada je zajedno sa drugim pripadnicima rezervnog sastava policije SJB Konjic boravio u rejonu Glavatičeva u opštini Konjic, optuženi Macić je ubio jednog slijepog slabo pokretnog starca, civila srpske nacionalnosti, ispalivši iz puškomitraljeza rafal u njegovo tijelo.

Optuženi se tereti da je, takođe protivpravno, oduzeo putničko motorno vozilo od jednog civila srpske nacionalnosti, kojeg je tada udarao rukama i nogama po glavi, leđima i stomaku.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE