• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: RS neće podržati povećanje budžeta

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Srpska neće prihvatiti povećanje budžeta institucija na nivou BiH za ovu godinu.

 Dodik: RS neće podržati povećanje budžeta Izvor: MONDO

"Zahtijevamo da budžet za ovu godinu institucija BiH bude manji nego prošle godine i da se smanje troškovi u procentu od 18 do 20", rekao je novinarima Dodik.

On je istakao da neki žele da usvoje nerealan budžet na nivou BiH, te da se budžet BiH želi povećati zbog jačanja institucija BiH i umanjenja sredstava za raspodjelu entitetima.

"Srpska je najveću štetu sistemski preživjela zbog donošenja Zakona o indirektnim porezima, kojim su se promijenili budžetski okviri u BiH. Sve vrijeme imamo pritisak da se poveća budžet institucija BiH, što je nedopustivo", dodao je Dodik.

On je napomenuo da je sredstva potrebno ulagati u realni sektor.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH 13. jula ni u drugom krugu glasanja nije podržao principe Prijedloga zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH u iznosu od 1.051.823.000 KM. Protiv budžetskog prijedloga glasali su poslanici iz Republike Srpske, koji smatraju neprihvatljivim povećanje budžeta za 23.789.000 KM.

Savjet ministara BiH predložio je budžet od 1,028 milijardi KM, što je na nivou prošlogodišnjeg, ali je Predsjedništvo BiH okvir budžeta za 2011. godinu povećalo za oko 23.789.000 KM. Prijedlog budžeta utvrđen je bez odluke Fiskalnog savjeta i preglasavanjem srpskih članova u Savjetu ministara i Predsjedništvu BiH.

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da Srpska brani izvorni Dejtonski mirovni sporazum u kojem se navodi da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Dodik je ponovio da se zajedničke institucije moraju formirati na bazi konsenzusa i pariteta, te da u tom pogledu ne smije biti improvizacije.

"Vidljiva su nastojanja da se promijeni taj balans, ali RS neće pristati na tako nešto ili na situaciju kao što je u Federaciji BiH (FbiH) gdje je nelegalno formirana vlast", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da je evidentno da postoje problemi oko formiranja Savjeta ministara BiH.

"Na dnevnom redu u narednom periodu trebalo bi da bude set pitanja u vezi sa evroatlantski integracijama. To se, prije svega, odnosi na popis stanovništva, državnu imovinu, zakon o državnoj pomoći, kao i presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju `Sejdić Finci` protiv BiH", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da je RS spremna da učestvuje u formiranju vlasti na nivou BiH.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, ponovio je da stranke iz RS traže četiri ministarska mjesta u Savjetu ministara, te da je prioritet Ministarstvo inostranih poslova BiH.

Prema njegovim riječima, politički predstavnik Hrvata mora biti predsjedavajući Savjeta ministara.

"Ako se dogovorimo o tome, može biti formiran Savjet ministara", pojasnio je Dodik.

Govoreći o otvaranju predstavništva RS u Sarajevu, Dodik je rekao da će RS otvoriti to predstavništvo zbog neraščišćenih odnosa sa FBiH koji se, između ostalog, odnose i na dug za isplate penzija i dug sa račune Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

"Evropski sud za ljudska prava jasno je rekao da se penzije moraju isplaćivati tamo gdje su zarađene", rekao je Dodik i napomenuo da FBiH u tom pogledu vrši opstrukcije.

On je naglasio da je RS ispunila sve odluke ovog suda dok FBiH nije ispunila odluke za isplatu penzija gdje se duguje oko 600 miliona KM, kao ni odluku o formiranju komisije o stradanju Srba u Sarajevu.

Dodik je istakao da na području federalnog Sarajeva trenutno živi oko 1,2 odsto Srba, te da to dovoljno govori o multietničnosti Sarajeva.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE